– interviu cu managerul Centrului de Cultura si Arta la judetului Salaj, Daniel Sauca –
Salajul gazduieste anul acesta o multitudine de evenimente culturale, am putea spune, un adevarat maraton al actiunilor dedicate valorificarii traditiilor si valorilor din comunitatile locale. Asa cum anunta la inceputul anului managerul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, Daniel Sauca, seria manifestarilor pentru anul 2012 este foarte vasta si mult mai diversa decat anii trecuti. Salajenii au avut timp sa se convinga de acest fapt, pentru ca, pana in prezent, au fost organizate evenimente culturale marcante, conferinte si lecturi publice, concursuri, concerte, spectacole muzica, folclor, teatru, recitari de poezie, expozitii si targuri. Desfasurarea acestor activitati, ce au avut impact nu doar la nivelul comunitatilor, ci si in afara judetului, au insa nevoie de sustinerea constanta a tuturor institutiilor de profil si totodata de implicarea autoritatilor locale. Daniel Sauca si-a manifestat increderea ca factorii meniti sa dezvolte o opinie culturala in randul populatiei isi vor da mana si, pe de alta parte, a atras atentia ca dispunem de o infrastructura adecvata, in care s-a investit masiv in ultimii ani, dar aceasta este prea putin valorificata.
Reporter: Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj a pus in scena, atat anul trecut, cat si anul acesta, o larga paleta de actiuni. Care sunt preocuparile reprezentantilor acestei institutii in momentul de fata?
Daniel Sauca: Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj se pregateste pentru mutarea intr-un nou sediu, gratie unui proiect al Consiliului Judetean Salaj, un proiect prin care fostul Centru Militar Judetean va fi transformat intr-un Centru de dezvoltare culturala si turistica a Salajului. Este un proiect foarte important in urma cauia salajenii, nu peste multa vreme, vor avea parte de un adevarat centru cultural nu numai institutional, cat si ca un loc in care se vor putea bucura de o multitudine de manifestari culturale.
Rep: Ce impact ar avea acest pas la nivel institutional?
D.S.: Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj a trecut de o perioada de acomodare a angajatilor cu un nou tip de abordare manageriala, iar dupa aceasta mutare va fi necesar sa punem in practica si o regandire a institutiei in sensul eficientizarii activitatilor si a diversificarii ofertei culturale. La nivelul spatiilor culturale din Zalau se observa o explozie a acestora, lucru care pe de-o parte este imbucurator, dar pe de alta, reprezinta un prilej de a discuta o problema mai veche, aceea a colaborarii intre institutiile de cultura si institutiile care le patroneaza, in sensul de a nu concura aiurea, ci de a pune umarul pentru realizarea macar a catorva obiective strategice. Sper ca dupa alegerile locale o asemenea intelegere va fi posibila, pentru ca altfel, probabil, vom asista la un haos. Vreau sa subliniez buna colaborare cu presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, cu conducerea CJ, precum si cu Consiliul de Administratie al CCAJ Salaj, buna colaborare care sper ca va continua si in perioada urmatoare. Oricum, proiectul noului sediu al CCAJ Salaj este unul al presedintelui CJ Salaj, lucru pentru care trebuie sa i se multumeasca, atat lui, cat si echipei de proiect din CJ.
Rep: Manifestarile culturale din acest an includ o serie de premiere. Care ar fi acestea?
D.S.: Noutatile acestui an tin de proiecte precum Caravana Culturii Salajene, proiect realizat de noi impreuna cu scriitorul salajean Flavius Lucacel (un om cu o extraordionara vocatie culturala si organizatorica). Prin acest demers ne-am propus sa aram tot judetul si sa scoatem la iveala lucruri noi, putin stiute despre oamenii Salajului, putin stiute chiar si de catre localnici din zonele din care acestia au plecat in lume. Sper ca in lunile urmatoare, actiunii noastre sa i se alature Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau precum si Biblioteca Judeteana Salaj, pentru ca este nevoie de un efort conjugat al tuturor institutiilor importante ale culturii din Salaj.
Rep: Stim ca pregatiti o surpriza pentru iubitorii de cultura din judet la capitolul zestrea scrisa a Salajului.
D.S.: Da, o alta noutate asteptata de mine de multa vreme este cea legata de publicarea unor monografii ale unor localitati din Salaj, un proiect la care s-au alaturat mai multi doritori, astfel ca, nu peste mult timp, vor aparea mai multe monografii. Acest fapt ma bucura si in perspectiva necesitatii realizarii unei monografii a Salajului in limba romana, un instrument de lucru actual care lipseste cu desavarsire in acest moment.
Rep: Cum se va rasfrange asupra personalului din institutiile de cultura noua abordare a vietii culturale salajene?
D.S. Dupa mutarea in noul sediu vom incerca sa abordam si problema pregatirii profesionale a angajatilor din institutiile de cultura din judet si mai ales a celor care se ocupa, sau ar trebui sa se ocupe de asa numitele camine culturale. Sper ca vom avea o relatie mult mai buna cu primariile comunelor in acest sens, in ciuda dificultatilor legate de ambiguitatile reglementarilor legale in domeniu. Nu in ultimul rand, tot la capitolul noutati, vom continua sa acordam sprijin financiar unor asociatii culturale din judet si tara care vor sa dezvolte actiuni culturale in Salaj. Sper ca noul Guvern va realiza tampeniile legate de blocarea posturilor si de statutul, in foarte multe cazuri incert, al unor institutii de cultura si va realiza macar o lamurire in privinta viitorului culturii institutional. De exemplu, sper ca cineva, la Bucuresti, isi va da seama in sfarsit ca este o mare prostie sa dai afara sapte dansatori pentru a angaja unul. Sunt foarte multe lucruri de spus, vom avea oricum prilejul si anul acesta sa abordam diverse subiecte. Este cert insa ca avem de lucru foarte mult si ca viitorul din aceasta perspectiva este datator de sperante, macar in privinta unei oferte culturale reale, cat mai bogate si de calitate.
Rep: Cu certitudine, oferta culturala a perioadei urmatoare este foarte bogata si numai daca amintim evenimentele care au loc in aceasta saptamana ne putem convinge de acest lucru.
D.S.: Iata cum arata o saptamana din viata Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj: astazi (ieri-n.r.) are loc la Zalau conferinta profesorului universitar dr. Gheorghe Sisestean, dupa care, impreuna cu Daniel Hoblea, vom participa la o seara de lectura publica la Baia mare. La sfarsitul acestei saptamani vor fi prezentate doua spectacole la Chiesd si Varsolt de catre membrii Ansamblului Folcloric Mesesul. Sambata, la Varsolt, va avea loc concursul national de recitari Kanyadi Sandor. La Cehu Silvaniei se va desfasura a treia editie a Festivalului concurs de interpretare a cantecului popular pentru prescolari si elevi din clasele primare, iar la Simleu Silvaniei va fi organizata cea de-a IX-a editie a Conferintei Ziua Cercetarii Salajului. Si nu in cele din urma, duminica, la Pria, comuna Cizer, va avea loc traditionala serbare, Masurisul Oilor.
Agenda culturala pentru anul 2012 va mai include proiectul Casa Etnos, prin care vor fi puse in valoare gospodarii taranesti cu obiecte de interior, costume populare, precum si produsele culinare specifice. Intre reperele culturale salajene din perioada urmatoare pot fi amintite: Concursul national de muzica populara pentru tinere talente Traditii, festivalul de interpretare Sunt fecior de salajean, Festivalul folcloric De dor si de omenie-editia a XII-a, Festivalul national al cantecului si dansului codrenesc, Festivalul international de folclor La fantana dorului, Tabara de pictura pe sticla Icoana din sufletul meu, Tabara de creatie plastica, Tabara de dansuri si muzica instrumentala populara, Festivalul international de folclor Somes cantecele tale, Festivalul Ecouri Mesesene, Zilele culturale Tovishat, Satul salajean – editia a VI-a, Festivalul Cepei, Festivalul Minoritatilor din Salaj, Festivalul de umor popular Cucuruz, malai de toamna, Muza Fest. Festivalul Artelor, Concursul national de teatru Padif, Sarbatoarea strugurilor, Concursul judetean de teatru pentru elevi, Concursul judetean Seara povestilor populare, Programul de promovare a traditiilor de iarna din judetul Salaj si multe altele.