În ultimii ani se observă o tendință a sălăjenilor de a se trage spre Cluj. În timp ce unii doar vor o schimbare, alții pur și simplu idealizează orașul și sunt atrași de mirajul oportunităților. Cei mai mulți sunt încântați de: salariile atractive și posibilitățile de avansare în carieră, oferta extrem de variată a restaurantelor și cluburilor, multiculturalitate, un sistem educațional modern, modalitățile nenumărate de relaxare și de petrecere a timpului liber. La popul opus, se află: chiriile foarte mari, traficul enervant și obositor, zgomotul și poluarea, prețurile piperate la majoritatea produselor și serviciilor – ceea ce aduce cu sine un stil de viață costisitor. Chiar și așa, sălăjenii aleg să se mute în Cluj pentru o viață mai bună și o perspectivă de viitor oarecum mai sigură și mai predictibilă.
Potrivit datelor colectate și prelucrate cu ocazia recensământului, se observă că, în ultimii zece ani, cele mai multe persoane stabilite în Cluj provin din Sălaj, mai exact este vorba de 15.500 de persoane. Sălăjenii i-au întrecut, de departe, pe locuitorii din Mureș (11.900), Maramureș (8.000), București (6.800) și Hunedoara (5.900). Așadar, se pare că melodia intitulată sugestiv „Lung îi drumul Clujului” nu pare să-i fi împiedicat ori descurajat pe sălăjenii cu dor de ducă să devină clujeni cu acte în regulă, în căutarea unui rost în viață.
DE CE VA MIRATI????Copii mei au terminat facultatea in CLUJ,Dar SURPRIZA…In zalau NU au gasit NIMIC de lucru(dupa studiile facute),deci inapoi in CLUJ!!!Ai studii ai servici,casa si masa,in zalau raman pensionarii si asistatii sociali…si politicienii:)))