Veşti bune pentru angajaţi, evident, nu pentru toţi, ci pentru cei care primesc, pe lângă salariul cuvenit, şi tichete valorice. Ceva mai mulţi bani vor intra în buzunarele destul de strâmte ale angajaţilor, chiar dacă sumele în plus vin sub formă de tichete-cadou. Modul de impozitare a cadourilor oferite de companii salariaţilor va fi modificat din 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Pe de o parte, pentru firmă, creşte limita de deductibilitate a cheltuielilor cu cadourile în bani şi în natură acordate angajaţilor, în timp ce pentru salariaţi, tichetele cadou devin neimpozabile, cu condiţia ca valoarea de 150 de lei să nu fie depăşită. În prezent, sunt neimpozabile doar cadourile date în beneficiul copiilor cu ocazia Sărbătorilor de Paşti, a zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi al angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
În schimb, tichetele cadou, chiar dacă sunt acordate în aceste scopuri, sunt considerate avantaje în natură sau bani şi se impozitează cu 16 la sută. Însă nu sunt incluse în baza de calcul a contribuţiilor sociale.
Pentru angajatori, cadourile sunt considerate cheltuieli sociale şi sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 2 la sută din valoarea cheltuielilor cu salariile. De anul viitor, vor fi incluse în acest tip de cheltuieli şi tichetele-cadou, iar limita este majorată la 5 la sută.
Tichetele așa-zis „cadou” (ce cadou, din moment ce fac parte din pachetul salarial lunar?) sunt evaziune fiscală!