Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au identificat un bărbat din Giurgiu, bănuit de mai multe fapte de înşelăciune. La momentul comiterii faptelor, acesta se afla încarcerat în penitenciar.
Din probatoriul administrat s-a stabilit faptul că, în perioada iulie- august 2014, acesta a comis cinci fapte de înşelăciune şi trei de tentativă la infracţiunea de înşelăciune, în dauna a opt persoane vătămate (cinci din Sălaj, două din Suceava şi o persoană din Neamţ). Prejudiciul cauzat în aceste fapte penale este de aproximativ 52.000 de lei, fiind recuperat peste 40 la sută din total. Modul de operare folosit în cazul infracţiunilor de înşelăciune avea ca obiect câştigul unor sume de bani oferite de o telefonie fixă. Numerele de telefon ale părţilor vătămate erau accesate de pe un site dedicat.
Totodată, apela numerele de telefon, cu număr ascuns şi se prezenta ca fiind inspector şef zonal al unei firme de telefonie. Acesta îi anunţa pe “câştigători” că au câştigat diverse sume de de bani( 9.000-12.000 euro) argumentând câştigul ca fiind clienţi fideli. Pentru a intra în posesia premiului, “câştigătorii” trebuiau să plătească diferite sume de bani, care reprezentau diferite taxe. În activitatea infracţională, bărbatul a fost sprijinit de alte 20 de persoane ( Galaţi, Argeş şi Bucureşti).
Dosarul a fost instrumentat sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău şi înaintat cu propuneri legale. De asemenea, în documentarea activităţii infracţionale, poliţiştii au fost sprijiniţi şi de specialişti de la structura de Operaţiuni Speciale.
Ce este Metoda “ Premii şi Câştiguri”
În acest caz, răufăcătorii sună la întâmplare diferite persoane cărora le spun că au câștigat un premiu la anumite promoţii sau jocuri organizate de firme de renume, constând într-o sumă importantă de bani.Pentru a intra în posesia premiului, victimele sunt sfătuite şi convinse că trebuie să transfere prin serviciile de curierat bancar o sumă substanțial mai mică, pe numele unei persoane din anturajul autorilor. Recomandări: nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.
Recomandăm ignorarea mesajelor în care se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat.
Verificaţi, prin intermediul operatorului de telefonie, fixă sau mobilă, veridicitatea informaţiilor furnizate. În niciun caz nu daţi curs solicitărilor de a vira bani, cu orice titlu, într-un anumit cont, sau de a cumpăra cartele reîncărcabile cu o anumită valoare şi de transmitere a codurilor de reîncărcare. În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.