Peste 650 de sălăjeni care lucrează în străinătate în baza unui contract de muncă, plătitori de taxe şi impozite, beneficiază de diferite prestaţii sociale mult mai mari decât cele acordate în România. Este vorba despre alocaţiile şi de indemnizaţiile de creştere a copilului. Indiferent de ţara în care se află copilul sau copiii lucrătorului, părintele trebuie doar să se adreseze instituţiei de muncă din ţara unde lucrează şi, în baza unor formulare şi a unor schimburi de informaţii cu instituţiile statului din ţară, va primi contravaloarea drepturilor solicitate.
Numai în primul semestru al anului în curs, la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, instituţia prin intermediul căreia se plătesc toate tipurile de prestaţii sociale, au fost înregistrate un număr de 659 de astfel de dosare. Conform legislaţiei europene în vigoare, dacă minorul este în ţară, în grija unui părinte care lucrează aici, iar celălalt părinte lucrează în alt stat, instituţia abilitată din ţară va plăti, de exemplu, alocaţia în valoare de 42 de lei lunar, iar statul în care munceşte celălalt părinte va plăti diferenţa până la suma prevăzută ca alocaţie în acel stat. Acesta este sistemul şi regula de plată pentru toate tipurile de prestaţii europene solicitate de români.
Cererile pot fi depuse în ţara unde se doreşte plata acestor tipuri de prestaţii. În baza unor schimburi de informaţii între AJPIS Sălaj şi instituţia abilitată, din ţara unde lucrează legal solicitantul, se va face plata prestaţiilor solicitate pentru copii. Potrivit unor informaţii furnizate de Marinela Cipleu, purtător de cuvânt al AJPIS Sălaj, în evidenţa instituţiei este vorba despre 659 de astfel de solicitari, toţi sălăjeni care muncesc în străinătate, din care 144 depuse la instituţia din judeţ şi 515 la instituţiile abilitate de alte ţări. Astfel, pentru a primi plata în ţară, AJPIS Sălaj a solicitat statelor din UE, informaţii şi schimburi de date pentru românii care muncesc în Spania – 63 de solicitări, Italia – 53, Franţa – 6, Ungaria – 11, Grecia – două, Portugalia – două şi Cipru – o solicitare. De asemenea, un număr de 515 sălăjeni au solicitat plata reprezentând contravaloarea alocaţiilor pentru copiii în ţara unde se află la muncă respectiv în: Italia -187 de solicitări, Ungaria – 37, Austria – 101, Spania – două, Marea Britanie – două, Irlanda – şapte, Franţa – trei, Norvegia – două şi Belgia – patru.
Condiţii de acordare
Pentru ca românii aflaţi în unul din statele membre UE să poată solicita alocaţia din ţara în care îşi desfăşoară activitatea trebuie să fie îndeplinite una dintre condiţiile: să fie salariaţi sau să desfăşoare activităţi independente; să fie în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independete desfăşurate într-un stat membru; să fie titulari de pensie şi să aibă copii în întreţinere. Fiecare stat are reglementările proprii şi, în funcţie de acestea, se vor stabili ce prestaţii pot fi acordate pentru ce perioadă şi în ce cuantum.
Alocaţii de stat pentru copii în UE
În timp ce în România, alocaţia de stat pentru un copil este de nici zece euro, Germania plăteşte alocaţie de stat pentru primii trei copii dintr-o familie în cuantum de 154 de euro lunar individual, iar pentru următorii copii alocaţia creşte la 179 de euro. Statul irlandez plăteşte lunar pentru primul şi al doilea copil câte 150 de euro iar pentru următorii copii alocaţiile sunt de 185 de euro lunar. În această ţară, dacă se nasc tripleţi alocaţia fiecărui copil va fi dublu alocaţiei unui singur copil, adică 300 de euro individual. În Irlanda, în cazul alocaţiei pentru gemeni statul va plăti pentru fiecare copil o alocaţiei şi jumătate. În Cehia, valoarea alocaţiei creşte în raport cu vârsta. Copiii care au până la şase ani iau lunar aproximativ 19 euro, copiii cu vârsta între 6 şi 15 ani primesc aproximativ 23 de euro, iar copiii cu vârsta între 15 şi 26 de ani primesc aproximativ 27 de euro lunar.
Desemenea, în Polonia până la vârsta de cinci ani, pentru un copil se plătesc aproximativ 12 euro, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani alocaţia este de aproximativ 16 euro, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de euro alocaţia este de circa 17 euro. În Marea Britanie, de exemplu, plata alocaţiei pentru fiecare copil se face săptămânal şi este în cuantum de aproximativ 24 de euro. În Danemarca, pentru fiecare copil până la vârsta de trei ani se plătesc 151 de euro lunar, între 3 şi 7ani – 136 de euro lunar iar pentru fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani, alocaţia este de 107 euro lunar. Spania plăteşte pentru copiii sub 18 ani o alocaţie lunară în cuantum de 24,25 euro. Dacă venitul familiei creşte peste 9.328 de euro pe an atunci nu se acordă nici un fel de beneficii.
Statul italian acordă beneficii în funcţie de numărul membrilor familiei şi de venitul familiei. Astfel, dacă o familie cu patru membri are un venit anual peste 12.500 de euro, alocaţia lunară va fi de 258 de euro. În cazul în care venitul familiei este peste 25.000 de euro anual, atunci statul va acorda lunar un sprijin de 121 de euro. La un venit total al familiei, de peste 67.000 de euro anual, în Italia nu se nu se mai acordă nici un fel de alocaţie.
Ungaria, plăteşte pentru un copil o alocaţie de 47 de euro lunar. Dacă copilul este crescut de un singur părinte, atunci alocaţia creşte la 51 de euro. Dacă familia este monoparentală statul maghiar acordă o alocaţie în valoare de 55 de euro pentru un copil.
pana si ungurii isi protejeaza mai bine generatiile viitoare.
si retineti ca ungaria nu are resursele Romaniei,dar stie sa si le gestioneze pe cele care le are,si are barbati in fruntea tarii nu adunatura de hoti si tura -vura.
[…] Numai în primul semestru al anului în curs, la Agenţia Judeţeană de …mai multe stiri […]