Sute de sălăjenii care au muncit în străinătate, în diferite ţări ale Uniunii Europene, în baza unui contract de muncă şi au plătit contribuţii sociale beneficiază de pensii comunitare. Aceste drepturi sunt stabilite în funcţie de stagiul de cotizare şi pensia obţinută pentru munca în afara ţării poate fi cumulată cu cea din România.
În prezent în evideneţele Casei Judeţene de Pensii Sălaj figurează un număr de 914 de persoane beneficiare a pensiei comunitare. Potrivit unor informaţii furnizate de Alina Tămaş, consilier compartimentul “Comunicare şi relaţii publice” Casei Judeţene de Pensii Sălaj (CJP), un număr de 633 de sălăjeni primesc drepturile băneşti în ţară, iar alţi 281 de sălăjeni primesc contravaloare pensiei comunitare în alte ţări.
Pensia comunitară se stabileşte în funcţie de anii de muncă „legali”. Concret, dacă un sălăjean a muncit timp de zece ani într-o anumită ţară membră Uniunii Europene (UE) va primi contravaloarea pensiei calculată pentru cei zece ani de muncă şi, în plus, dreptul la pensia comunitară poate fi cumulat cu dreptul la pensie obţinut în România. Pentru a beneficia de o astfel de pensie, sălăjenii în cauză trebuie să se adreseze la sediul CJP Sălaj cu toate actele, în original şi copie, care atestă faptul că a lucrat în străinătate, cu actul de identitate şi cu o cerere. Dosarul se depune la Compartimentul „Pensii Comunitare”, iar reprezentanţii instituţiei din judeţ, comunică cu instituţia abilitată din ţara de unde se solicită dreptul la pensie. Instituţia din România, respectiv Casa de Pensii realizează un schimb de date cu instituţia abilitată din ţara unde a lucrat persoana care solicită dreptul la pensia comunitară. Într-o primă fază se fac verificări, pentru veridicitatea actelor din dosar, iar apoi se acordă pensia din străinătate, care se virează într-un cont bancar al solicitantului. Dreptul la pensia din ţară poate fi cumulat cu cel din străinătate. Printre ţările care plătesc pensii „europene” sălăjenilor se numără: Ungaria – 399, Germania – 83, Spania – 67, Austria – 31, Iatlia – 26, Slovacia – nouă, Franţa – şapte, Grecia – patru, Suedia – trei, Danemarca, Cehia, Portugalia şi Belgia – câte o pensie comunitară.
Există şi situaţii în care sălăjenii beneficiari de pensii comunitare şi-au mutat domiciliile în alte ţări şi în acest sens dreptul, se plăteşte în ţări precum Ungaria, Germania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Canda şi Australia. Este vorba despre sălăjenii care au lucrat în judeţ şi în străinătate, şi cumulează cele două pensii.
Valoarea medie a pensiilor în Europa
În timp ce în România, pensia medie ajunge la circa 180 de euro lunar, în ţările din Europa acest drept este de aproximativ 1.000 de euro lunar. Cea mai mare pensie medie plătită în Europa este de 3.000 de euro lunar în Luxemburg. Un top al pensiilor medii în ţările europene continuă cu: Norvegia – 1.760 de euro lunar, Grecia – 1.620 de euro, Danemarca – 1.411, Elveţia – 1.393, Italia – 1.141, Franţa – 1.108, Islanda – 1.046, Suedia – 1.060, Finlanda – 1.050, Austria – 1.026, Spania – 877,
Belgia – 847, Germania – 791, Malta – 615, Slovenia – 604, Marea Britanie – 460, Polonia – 437, Cehia – 390, Portugalia – 354, Ungaria – 332, Croaţia – 321, Estonia – 288,
Letonia – 258, Lituania – 220, România – 180, Bosnia – 171, Bulgaria – 145 şi Albania – 55.