Sute de minori din judeţul Sălaj, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Cifra minorilor sălăjeni lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude nu este una oficială, pentru că prea puţini părinţi necăjiţi, din cauza lipsurilor, au uitat să notifice instituţiile statului despre plecarea lor.
Puţini din sălăjenii plecaţi la muncă în străinătate care şi-au lăsat copiii în grija altor persoane ştiu despre faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului, au obligaţia de a notifica plecarea. Astfel, părinţii care intenţionează să plece la muncă în străinătate şi care au în îngrijire copii minori pe care îi lasă sub “tutela” rudelor sau a celuilalt părinte au obligaţia de a notifica Direcţia de Asistenţă Socială şi Comunitară (DASC) , sau serviciul public de asistenţă socială din localitatea de domiciliu, cu minim 40 de zile înainte de plecare, pentru că în caz contrar riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Notificarea vine în sprijinul minorilor “lăsaţi la vatră”, dar şi a persoanelor care se îngrijesc de aceştia, pentru că instituţiile statului, acordă sprijin direct copiilor cu părinţi plecaţi, dar şi famiilor în grija cărora au rămas minorii. După cum a explicat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, la finalul anului trecut în evidenţa instituţiei se afla un număr de 697 de minori ai căror părinţi, unul sau ambii, sunt plecaţi la muncă în străinătate.Cifra nu este reală, în realitate numărul minorilor din judeţ, cu excepţia celor din municipiul Zalău, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, fiind mult mai mare. Numărul copiilor sălăjeni, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate în anul 2015 a scăzut comparativ cu anul 2014, când în evidenţele DGASPC se aflau aproximativ 740 de minori.
692 de copii – numai în Zalău
La nivel de municipiu, în Zalău, numărul minorilor cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare este de 692. Reprezentanţii DASC, din cadrul Primăriei Zalău, au demarat o acţiune de identificare a tuturor copiilor din municipiu cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, printr-un parteneriat cu instituţiile de învăţământ. Astfel, au trimis notificări tuturor instituţiilor de învăţământ din oraş, iar până în prezent, răspunsurile primite, nu de la toate şcolile, confirmă faptul că numai în Zalău sunt 692 de minori cu părinţi plecaţi în afara graniţelor. La toate cele 692 de cazuri, dar şi restul care urmează să fie confirmate, ca urmare a notificărilor, personalul direcţiei va trebui să realizeze anchete sociale la domiciliul copiilor. În cursul anului 2015, doar şapte părinţi au conştientizat prevederile legii şi au depus notificări la DASC Zalău.
Comunicarea scrisă trebuie depusă cu 40 de zile înainte de plecare
Potrivit Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii minori acasă, sunt obligaţi să desemneze o persoană majoră din familie, care să se ocupe de întreţinerea acestora pe toată perioada absenţei lor. Mai exact, părintele care exercită singur autoritatea părintească, care urmează să plece în străinătate pentru a munci, are obligaţia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu. Notificarea trebuie depusă cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara, iar în comunicarea scrisă înaintată biroului de asistenţă socială din localitatea de domiciliu, părinţii sunt obligaţi să specifice în grija cui îşi vor lăsa copilul. Astfel, aceştia vor trebui să desemneze o persoană din familie, rude până la gradul IV inclusiv, mătuşi, unchi, veri, bunici. Cei desemnaţi să se ocupe de îngrijirea minorilor trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Conform legii, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti către persoana desemnată de părinţi, dar nu mai mult de un an. La rândul său, “părintele delegat” va trebui să-şi exprime acordul personal, în faţa instanţei, printr-o cerere care va fi soluţionată în termen de trei zile de la depunerea acesteia, iar instanţa se va pronunţa printr-o hotărâre care va cuprinde drepturile şi îndatoririle care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea. Odată ce instanţa a hotărât delegarea drepturilor părinteşti, persoana desemnată de creşterea şi îngrijirea copilului trebuie să urmeze, obligatoriu, un program de consiliere pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul.
Psihologii avertizează: copiii cu părinţi plecaţi se simt singuri!
Conform unor studii de specialitate, 36 la sută dintre copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate se simt singuri, 20 la sută cred că nu sunt iubiţi de nimeni, iar o treime se simt deprimaţi. Psihologi atrag atenţia că pe lângă aceste statistici, copiii în cauză pot fi depresivi, depresii care netratate pot duce în timp la gesturi extreme. Conform unor studii publicate de organizaţia „Salvaţi copiii” privind „Impactul migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă”, arată faptul că lipsa mamei este mai des şi mai intens resimţită de majoritatea copiilor atât pentru că aceasta este cea care se ocupă de majoritatea treburilor gospodăreşti care, în lipsa ei, revin în grija copiilor, cât şi pentru că mamele reuşesc în general să construiască o relaţie apropiată şi o comunicare deschisă cu copiii. Concluziile studiului mai arată faptul că, în situaţia minorilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, apar probleme de comunicare în special între copii şi bunici, percepute a fi cauzate de diferenţa foarte mare între sistemul de valori adoptat de fiecare, de stilul de viaţă diferit şi de capacitatea redusă a celor în vârstă de a se adapta noilor valori sociale, a stilurilor de viaţă moderne, specifice tinerilor;
Mulțumită tuturor guvernelor din 1990 pînă acum!