Zeci de consumatori din Zalău au rămas fără apă potabilă pentru neplata facturilor. Datoriile sălăjenilor au crescut de la începutul anului nu doar din cauza efectelor crizei, ci şi pe fondul consumului mare datorat secetei.
Reprezentanţii Sucursalei Sălaj a Companiei de Apă Someş Cluj a somat 161 de consumatori din judeţ cu restanţe la plata facturilor de apă. În perioada 6 august-6 septembrie, aşa cum am aflat de la directorul sucursalei, Marcel Zaharia, notificările au vizat 23 de blocuri, 123 de case particulare şi 14 agenţi economici care aveau datorii de peste 3 luni, în valoare de câteva sute de lei şi câteva mii de lei fiecare. Dintre aceşti consumatori, 63 au fost debranşaţi efectiv: un bloc din cartierul Simion Bărnuţiu, un agent economic şi 61 de case. Marcel Zaharia a precizat că în urma acţiunii de sistare a servicului de alimentare cu apă potabilă, consumatorii şi-au achitat datoriile, cu excepţia a 19 case nelocuite sau aflate în construcţie.
În executare silită
În urma sentinţelor definitive, 500 de familii au ajuns în această perioadă în atenţia executorilor judecătoreşti, ponderea cea mai mare a celor aflaţi în această situaţie este în Zalău. Din numărul celor care urmau să fie lăsaţi fără o parte din bunuri pentru recuperarea datoriilor, 45 de consumatori au achitat restanţele, rămânând pe rol 455. Executarea bunurilor pentru aceşti consumatori rău-platnici ai Sucursalei Sălaj a Companiei de Apă Someş Cluj se află în diferite faze procedurale, suma totală ce trebuie să fie recuperată este de 200.000 de lei. Urmează să fie identificate şi veniturile datornicilor, respectiv, maşini, case, terenuri, conturi, salarii. În cazul în care aceştia nu achită valoarea restanţelor la casieria de la sediul CAS sau la executor, li se vor sechestra bunurile. Marcel Zaharia a menţionat că valoarea totală a creanţelor la ora actuală este de 3,722 milioane de lei, din care jumătate o reprezintă facturile lunii curente, datoriile agenţilor economici ridicându-se la 25 la sută din acest fond.
Datorii mari, consum ridicat
Marcel Zaharia a menţionat că valoarea totală a creanţelor la ora actuală este de 3,722 milioane de lei, din care jumătate o reprezintă facturile lunii curente, datoriile agenţilor economici ridicându-se la 25 la sută din acest fond. La finele primului trimestru din 2012, însă suma totală acumulată la nivel de judeţ se ridica la 3,248 milioane de lei (cu 196.000 de lei mai putin decât la 31 decembrie 2011), mai mică decât cea de acum. Directorul Sucursalei Sălaj a CAS a susţinut că datoriile au crescut pentru că şi producţia societăţii, şi implicit, consumul de apă, a crescut în luna august cu 17 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta a apreciat că până la sfârşitul lui 2012 restanţele sălăjenilor la factura de apă se vor diminua şi vor ajunge sub nivelul creanţelor de la 31 decembrie 2011 (datoriile cumulate până la 90 de zile la 31 decembrie 2011 erau de 2,416 milioane de lei).
„Nu vrem să oprim apa”
Şeful Sucursalei Sălaj a CAS a explicat că datornicii debranşaţi sunt reconectaţi la reţeaua de alimentare cu apă după ce au achitat o taxă precum şi restanţele. Marcel Zaharia a arătat că datoriile se pot eşalona în funcţie de sumă, în baza unei solicitări depuse înainte de rebranşare. „Interesul nostru este să ne recuperăm banii, nu să închidem apa la consumatori. Celor care nu pot plăti integral suma restantă le facem un grafic de eşalonare. Lunar ei vor achita facturile la zi, precum şi suma stabilită din restanţe. În cazul nerespectării acestui grafic, fie se reeşalonează din nou, fie abonaţii sunt somaţi, şi doar dacă nu-şi achită datoria, le întrerupem furnizarea apei”, a precizat directorul CAS Sălaj. Reluarea serviciilor se va face doar după achitarea datoriilor şi a taxei de debranşare şi rebranşare, în valoare de 96 de lei.
D.na Adela,la acest ziar mai sunt si alti redactori?.Daca sunt mai multi atunci este explicabil pentru d.voastra ca nu faceti legatura intre cei ce nu cumpara rechizite la copii pentru inceperea anului scolar si datornicii pentru consumul de apa.