Peste 650 de persoane din raza judeţului Sălaj, asistaţi sociali, au încasat ilegal bani acordaţi de stat sub forma unor beneficii sociale. Este vorba despre beneficiari ai venitul minim garantat, beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei şi beneficiari ai ajutorului de încălzire în perioada sezonului rece. Valoarea totală a prejudiciului a fost de peste 45.000 de lei, în anul 2012, bani care au fost recuperaţi în totalitate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj.
Situaţia celor care au „fentat” statul a fost prezentată de Elisabeta Matolcsi, directorul executiv al AJPIS Sălaj-instituţia care se ocupă cu plata tututor prestaţiilor sociale la nivel de judeţ, în cadrul unei şedinţe de Colegiu Prefectural, desfăşurată vineri-17 mai. Potrivit lui Matolcsi, în cursul anului trecut, în urma unor campanii şi controale tematice desfăşurate de reprezentanţii AJPIS Sălaj, la dosarele a 21 de beneneficiari ai ajutorului social au fost găsite nereguli, valoarea estimată a sumelor acordate cu titlu necuvenit fiind de 11.328 de lei, bani care au fost recuperaţi în totalitate. Nereguli au fost identificate şi la plata ajutoarelor de încălzire. În 483 de cazuri, din cele peste 10.000 înregistrate, s-a constatat faptul că titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei au beneficiat de sume de bani cu titlu de subvenţie pentru animale şi terenuri, nedeclaraţi, încasându-se de către aceştia sume cu titlu necuvenit în cuantum de peste 3.600 de lei. În ceea ce priveşte acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei, reprezentatul instituţiei a precizat că au fost identificate un număr de 279 de dosare cu neregularităţi, valoarea totală a sumelor acordate cu titlu necuvenit fiind de 35.970. Şi în acest caz, reprezentanţii instituţiei au reuşit să recupereze de la beneficiari prejudiciul. Majoritatea neregulilor au fost constatate la beneficiarii din mediul rural. Cei mai mulţi „au uitat” să declare în dosarele de solicitare, a presataţiilor menţionate, unele venituri realizate, despre care au crezut că nu vor fi identificate. Directorul executiv al instituţiei a precizat că aceste controale continuă şi în acest an, la toate primăriile din judeţ.
dar cat au cheltuit comisiile pentru a gasi aceste abuzuri ingrozitoare?45000 de lei fata de 15000000,semaforizare inteligenta?Felicitari pentru articol.