Media de vârstă a parcului auto din judeţul Sălaj este de 15 ani, Sălajul fiind printre judeţele cu cele mai multe autovehicule (în special autoturisme) vechi din ţară, acolo unde media de vârstă a maşinilor variază între 9 şi 14 ani. Două treimi din totalul de 250.000 de maşini second-hand importate anul trecut sunt mai vechi de opt ani iar o treime este alcătuită din maşini mai vechi de 12 ani. Sălajul este singurul judeţ din ţară din care nu s-a cumpărat anul trecut nicio maşină nouă iar sălăjenii care au cumpărat o maşină nouă, oricum puţini, au făcut achiziţia în alte judeţe sau în municipiul Bucureşti. Multe din judeţele din ţară n-au vândut mai mult de 30 de autoturisme noi, în 2015.
Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile spun că îmbătrânirea parcului auto naţional se poate observa cel mai bine în nord-vest şi în sud-estul ţării acolo unde maşinile la mâna a doua reprezintă o variantă preferată de mulţi conducători auto, în faţa celor noi care pierd teren în statisticile de vânzări.
Sălăjenii preferă aşadar maşinile second-hand – vorbim de majoritate, judeţul nostru fiind una din pieţele cele mai bogate din acest punct de vedere, din ţară. Ofertele sunt multe şi variate, iar înmatriculările curg pe badă rulantă. Pe de altă parte, unul din motivele pentru care nu ne permitem autoturisme noi este nivelul scăzut de trai, în special cel din Sălaj, judeţul nostru fiind în coada statisticilor privind câştigul net lunar pe cap de locuitor. Din datele obţinute de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a ehiculelor Sălaj, rezultă că, anul trecut, în judeţul Sălaj, au fost înmatriculate în total 9.197 autovehicule. Alte 5.206 de autovehicule au fost radiate din circulaţie, iar 13.535 au primit “numere roşii”, mai precis autorizaţii provizorii de circulaţie.