Ioan Boilă, strănepotul lui Iuliu Maniu, a trimis o cerere preşedintelui României, în care solicită reluarea căutărilor osemintelor marelui om politic în Groapa Comună de la Sighet. Acest demers reprezintă o continuare a eforturilor familiei de a-l aduce pe Maniu, la Bădăcin şi a fost anunţat de către iniţiator în cadrul simpozionului desfăşurat la Şimleu Silvaniei, la finele lunii trecute, cu prilejul inaugurării memorialului lui Maniu: „Voi face o cerere, s-a mai făcut în 1970 de către mama mea și n-a reușit, voi face înc-o-dată o cerere, astăzi, adresată președintelui țării, și să vedem dacă nu se vor putea găsi (n.r. osemintele lui Iuliu Maniu)”.
„În ziua de 5 februarie 1953, a murit în închisoarea Sighet, Iuliu Maniu, condamnat de comuniști ca trădător de țară. Adevărul este că el a fost condamnat și exterminat pentru că s-a opus comunizării României. El a fost scos din celulă, târât pe coridoarele temniței și aruncat într-o groapă comună pe un teren din Sighet. Noi, familia lui Iuliu Maniu avem ferma convingere că a existat și există posibilitatea de identificare a osemintelor lui Iuliu Maniu și a le da pentru a fi înmormântate la Bădăcin, lângă părinții săi, conform dorinței sale. Vă rog, deci, să dispuneți ca toate organele abilitate și cu obligații în acest sens să împlinească această dorință a noastră. Considerăm această obligație firească pentru un stat democrat și responsabil care își cinstește martirii”, a scris dr. Boilă în cererea sa.
La Bădăcin au ajuns osemintele altei persoane, sub pretextul că ar fi fost ale lui Iuliu Maniu
În anul 1970, Clara Boilă, în calitate de nepoată directă,a adresat un memoriu lui Nicolae Ceaușescu, prin care cerea indicarea locului în care a fost înmormântat Iuliu Maniu și permisiunea de a-l îngriji.
Inițial, nu s-a solicitat exhumarea tocmai pentru a mări șansele unui răspuns pozitiv. Ulterior, s-a solicitat „eliberarea autorizației de exhumare și reînhumare a osemintelor lui Iuliu Maniu, fie în cimitirul central din Cluj, fie încomuna Bădăcin, alături de osemintele părinților săi”, precizează parohul Cristian Borz, în „Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu”. Consiliul de Stat a aprobat cererea și urma ca osemintele să fie aduse la Bădăcin, identificate de familie, cunoscându-se faptul că, la momentul morții, Iuliu Maniu nu mai avea niciun dinte și avea o fractură de tibie.
Afirmațiile delegatul implicat direct în rezolvarea acestui caz, personajul care ținea legătura cu familia, cuprindeau o serie de contraziceri legate de modul în care a fost îngropat Iuliu Maniu și felul în care a fost găsit, aspecte ce au trezit suspiciuni în rândul familiei. Delegatul, însoțit de încă două persoane, a ajuns la Bădăcin cu presupusele oseminte ale lui Iuliu Maniu, și, în prezența familiei care era pregătită de înhumare, preotul Matei Boilă, fratele doctorului Ioan Boilă, a citit datele certificatului medico-legal înmânat de acel delegat și constată că au în față osemintele altei persoane, nu cele ale lui Iuliu Maniu. Astfel, pregătirile de înmormântare au fost anulate în ultimul moment, iar în 1971, Clara Boilă, i-a trimis o nouă adresă lui Ceaușescu prin care își exprimă regretul față de confuzia creată: „Mă văd nevoită a renunța, cu toată amărăciunea și durerea pe care o poate înțelege orice fiu iubitor al părinților, și care este pătruns de sentimentul recunoștinței, la îndeplinirea unei obligații de conștiință și (sic!) creștinească…”
Osemintelelui Iuliu Maniu pot fi identificate cu ajutorul unui geo-radar
Tehnologia permite azi identificarea osemintelor cu ajutorul unui aparat, un fel de dronă, care permite scanarea terenului până la o adâncime de doi metri. „În identificarea osemintelor lui Iuliu Maniu de mare ajutor va fi indiciul conform căruia Iuliu Maniu avea o tijă de metal în piciorul stâng. Odată identificată acea bucată de metal, pot începe săpăturile în perimetrul respectiv, după care, conform procedurii, se va realiza un test ADN comparativ, care să probeze faptul că acele oseminte, într-adevăr, îi aparțin lui Iuliu Maniu”, susţine preotul Borz.
O dronă a speranței survolează și deasupra Casei de la Bădăcin care așteaptă tăcută interes în a fi identificată și valorificată așa cum merită. Campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” continuă și cere ajutor din partea celor care doresc să semneze o contribuție în filele istoriei Casei de la Bădăcin. Următoarea etapă este refacerea acoperișului care se află într-o stare avansată de degradare.
O DORINTA SINCERA
ROMANIA LIBERA!