Printre vânătorii care au ales Sălajul pentru a-şi exercita hobby-ul se numără şi francezi, spanioli şi italieni, susţin oficialii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Sălaj. Anul trecut, spre exemplu, în jur de 20 de vânători străini au ajuns în Sălaj, pentru vânat mic – fazani, iepuri, potârnichi, în zona Şamşudului ori Cehu Silvaniei.
Străinii care vin să vâneze în Sălaj trebuie să achite Asociaţiei, care gestionează fondul de vânătoare, sume consistente. Simpla participare la o partidă de vânătoare este taxată cu sume cuprinse între 50 şi 150 de euro, în funcţie de vânat. Alţi 25 de euro se achită ca taxă de împuşcare, pentru fiecare exemplar doborât, iar cei care doresc să preia prada trebuie să suporte o taxă în valoare de 2,6 euro pentru fiecare kilogram de carne în carcasă, precizează reprezentanţii AJVPS Sălaj.
Florin Barbulovici, responsabil cu activitatea de vânătoare în cadrul Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Sălaj, ne-a declarat că, în 2012, pasionaţii de vânătoare au împuşcat în Sălaj peste 1.500 de fazani, 460 de mistreţi, 484 de iepuri, 258 de căpriori şi şase cerbi carpatini.
Sursa citată a arătat că pentru fiecare specie sunt stabilite cote de vânat. Pentru anul în curs, respectivele cote sunt mai mari decât în 2012, o creştere semnificativă înregistrându-se la mistreţ, respectiv 591 de exemplare, în condiţiile în care această specie provoacă tot mai multe pagube în culturile de cartof şi porumb din judeţ.
Pentru celelalte specii importante de vânat, cotele pentru 2013 sunt 592 iepuri, 1.932 de fazani, 330 de căpriori şi 14 cerbi carpatini.
În judeţul nostru există 33 de fonduri de vânătoare, 19 dintre acestea fiind administrate de către AJVPS Sălaj. Printre zonele preferate pentru vânătoare se numără Ileanda, Năpradea, Tusa, Plopiş, Şamşud, Cehu Silvaniei şi Şoimuş.
…nu-i bugat ca ne vaneaza si ne inpusca fomeile prin Italia ,Spania si la dracu-n praznic,amu ne pusca si iepurii din batatura…mama lor de cotropitori?!…