Aproape 200 de persoane din judeţul Sălaj, care au renunţat mai devreme la concediul de creştere al copilului şi s-au întors la serviciu, primesc lunar un stimulent în valoare de 500 de lei. Suma menţionată se acordă până la expirarea concediului de îngrijire al copilului.
Potrivit unor informaţii furnizate de Marinela Cipleu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, instituţia prin intermediul căreia se realizează plata prestaţiilor sociale, acest stimulent de inserţie de 500 de lei, îl pot primi toţi beneficiarii care renunţă la concediul de îngrijire al copilului pentru a se întoarce la serviciu, stimulentul fiind acordat doar la cerere. Conform legislaţiei în vigoare, părinţi care se întorc la muncă şi renunţă la plata indemnizaţiei pentru copil, pe lângă venitul realizat din salariu, aceştia mai beneficiază lunar, până la finalul concediului de maternitate, de stimulentul de inserţie dar şi de alocaţia copilului în valoare de 200 de lei lunar, alocaţie care se acordă până la împlinirea vârstei de doi ani a micuţilor.
În prezent la nivel de judeţ, de concediul şi de indemnizaţia de creştere al copilului beneficiază 1.781 de persoane. Dintre acestea, peste 1700, au optat pentru o varianta de concediu de doi ani.
Conform AJPIS Sălaj, din totalul beneficiarilor, 189 de persoane sunt taţi, care au ales să stea acasă să-şi îngrijească odraslele. Marea majoritate a indemnizaţiilor acordate beneficiarilor sunt în valoare de 600 de lei, însă, în prezent şapte persoane beneficiază lunar de indemnizaţie în valoare de 3.400 de lei.
Indemnizaţii necuvenite
Cu toate că cei 200 de beneficiari ai stimulentului de inserţie au anunţat instituţia cu privire la faptul că au revenit la serviciu, în acelaşi timp, 22 de persoane s-au întors la muncă şi pe lângă salariul realizat au primit şi banii pentru îngrijirea micuţilor. Acest lucru nu este legal, pentru că, potrivit legislaţiei, realizarea de venituri supuse impozitului în perioada în care se beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului conduce la suspendarea plăţii dreptului la indemnizaţie. Cele 22 de mămici au încasat în mod necuvenit suma de 36.000 de lei şi au fost depistate în urma unui control care a avut loc în cursul acestui an, în perioada martie-mai, prin încrucişarea bazelor de date ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cu cele ale agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Acestea erau obligate să anunţe la AJPIS Sălaj faptul că realizează venituri, obligaţie pe care nu au respectat-o. Sumele încasate necuvenit trebuie restituite statului.