Florin Negoiţă
Anual, din cauza accidentelor rutiere, pe şoselele ţării mor circa 1.800 de oameni. Cifrele diferă de la an la an, cu plus sau minus, însă diferenţele nu sunt semnificative. Vârful negru al statisticii îl deţine anul 2009, când în România au murit în accidente rutiere 3.000 de oameni. Accidentele sunt cauzate de şoferii care conduc imprudent, de pietoni care traversează prin locuri nepermise, de conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau din cauza oboselii la volan. de ignorarea semnelor de circulaţie şi din alte cause.
Judeţul Sălaj face parte din grupul celor patru cele mai sigure judeţe din acest punct de vedere, alături de Satu Mare, Tulcea şi Covasna. Suntem pe ultimele locuri – printre puţinele cazuri în care ultimul loc reprezintă un motiv de bucurie – la numărul total de accidente în statisticile Poliţiei Rutiere. În ceea ce priveşte numărul celor care şi-au pierdut viaţa în accidente, suntem pe ultimele trei locuri din totalul de 42 de judeţe, cu cei mai puţini decedaţi în ultimii 15 ani, dar şi în anul care a trecut. O cauză a accidentelor, de multe ori soldate cu răniţi sau cu pierderi de vieţi omeneşti şi care nu poate fi trecută cu vederea este starea deplorabilă a drumurilor din ţară. Deşi judeţul Sălaj este, statistic, unul din cele trei judeţe cu cu cele mai puţine evenimente rutiere grave, totuşi nu am scăpat de nenorociri. Depinde de fiecare dintre noi dacă vom reuşi să aducem la zero “curba” nefastă a evenimentelor dramatice de pe şosele.
Drumuri pline de gropi
Reprezentanţii CNADNR spun şi ei că drumurile arată ca un “şvaiţer” şi că multe lucrări au fost şi sunt, în continuare, făcute de mântuială. Condiţiile în care unii obţin permisul de conducere şi examenele medicale sunt iarăşi motive care nu trebuie neglijate atunci când avem de-a face cu astfel de cifre macabre, iar recentul masacru rutier de la Brăila, în care şase oameni au fost spulberaţi de un tânăr cu probleme de sănătate şi aflat sub influenţa unor substanţe dubioase, este elocvent. Cele mai multe accidente au avut loc în municipiul Bucureşti, Constanţa şi Prahova. Aceste judeţe deţin totodată şi recordul negru al numărului decedaţilor. Desigur, statistica ne avantajează, însă trebuie ţinut cont şi de numărul de kilometri de drumuri din fiecare judeţ, suprafaţa, populaţia astfel încât cifrele pot fi mai mult sau mai puţin justificate de conduita şoferilor sau de starea drumurilor. Un judeţ mai mic, cu populaţie mai mică şi kilometri mai puţini de drumuri are în mod logic un număr mai mic de evenimente rutiere faţă de un judeţ mai mare. Însă şi atitudinea şoferilor, agresivitatea proverbială a unora şi calmul celorlalţi, nivelul de trai, şi multe altele pot influenţa la un moment dat numărul evenimentelor rutiere nedorite de pe raza unui judeţ.
Cifre negre în 2015
În scopul combaterii principalelor cauze generatoare de accidente şi a creşterii gradului de disciplină rutieră, poliţia sălăjeană a organizat anul trecut 1.143 acţiuni, la care au fost angrenate şi celelalte instituţii abilitate.
Pe raza judeţului s-au produs 180 accidente grave de circulaţie, soldate cu 24 de morţi şi 192 persoane grav rănite. În funcţie de cauzele producerii, abaterile conducătorilor de autovehicule sunt principala cauză a accidentelor, 112 accidente soldate cu 16 morţi şi 131 răniţi grav fiind rezultatul nefast al acestei statistici. Din cauza bicicliştilor s-au produs 27 accidente soldate cu 2 morţi şi 26 răniţi grav, iar abaterile pietonilor au cauzat 28 accidente soldate cu 5 morţi şi 23 răniţi grav. Nici căruţaşii nu fac excepţie, din cauza neatenţiei lor au avut loc 11 accidente cu 11 răniţi grav. Abaterile conducătorilor de utilaje (tractorişti) au dus la producerea a două accidente, soldate cu 1 mort şi 1 rănit grav. Acţiunile Poliţiei judeţene au dus la descoperirea a 637 infracţiuni, din care 375 la regimul circulaţiei şi constatate şi 43.899 contravenţii. Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege şi cu suspendarea dreptului de a conduce, au fost reţinute 1.756 permise de conducere iar pentru defecţiuni tehnice 694 certificate de înmatriculare.
2016 – şapte vieţi pierdute în primele trei luni în Sălaj
Cu toate măsurile luate şi activităţile întreprinse, la nivelul judeţului au fost înregistrate în primul trimestru al acestui an 32 accidente grave soldate cu șapte morți și 27 răniţi grav. Vina cea mare o poartă, ca în fiecare an, şoferii, urmaţi de pietoni şi biciclişti.În primele trei luni ale anului au fost constatate 130 infracțiuni, 31 dintre acestea fiind pe linie de alcool (șoferii au fost depistați în trafic cu alcoolemie peste limita legală) și au aplicat 10514 sanctiuni contraventionale, din care 3.772 pe linie de viteză, 734 au fost abateri săvârşite de pietoni iar 5.861 au constituit alte abateri. De asemenea, pentru abateri contravenţionale grave,
sancţionate de lege, au fost suspendate 455 permise de conducere, 52 dintre acestea au fost suspendate pentru alcool, 96 pentru depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum cu mai mult de 50 Km/h, iar 307 permise de conducere au fost suspendate pentru alte abateri. Poliţia îndeamnă mereu la atenţie, evitarea urcării la volan având o stare de oboseală accentuată, iar alcoolul trebuie uitat cu desăvârşire atunci când avem în mână cheile de la maşină- respectul în trafic, calmul, răbdarea, depăşirile făcute în siguranţă şi regulamentar, centura de siguranţă şi mai ales evitarea vitezei excessive, nu doar că ne feresc de amenzi sau de suspendarea permisului, ci, cel mai important, ne salvează de cele mai multe ori viaţa. A noastră şi a pasagerilor din autoturism. Iar dacă gândul la noi înşine ne mai iese uneori din grijă, gândul la cei dragi care ne aşteaptă să revenim sănătoşi lângă ei, trebuie să ne însoţească în toate drumurile noastre.