Numărul tinerelor din Sălaj care rămân însărcinate la vârste fragede este în creştere. Numai în ultimii doi ani, peste 160 de minore, cea mai mică având doar 13 ani, au devenit mame.
Deşi metodele contraceptive sunt acum la îndemâna oricui, în şcoli desfăşurându-se campanii şi ore de educaţie sexuală, în judeţ, încă există multe tinere care rămân însărcinate chiar înainte de a-şi încheia studiile gimnaziale.
După cum a explicat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, tinerele provin din toate categoriile de familii. „Sunt familii şi din mediul urban şi din cel rural. De asemenea, nu se poate vorbi că sunt minore care provin numai din familii dezorganizate, ci sunt şi din medii familiale normale, bune. Deci, de vină nu este neapărat mediul în care trăiesc, ci mai degrabă este lipsa de responsabilitate atât din partea tinerilor cât şi din partea adulţilor, a părinţilor. Multe fete sunt abia în gimnaziu, iar când afli că elevă de clasa a VIII-a şi-a început viaţa sexuală cu acordul părinţilor, rămâi fără cuvinte, iar la scurt timp rămâne însărcinată – no comment”, a menţionat Violeta Milaş.
Potrivit statisticilor DGASPC Sălaj, pe parcursul anului 2012, aproape 100 de tinere, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, au rămas însărcinate, iar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate nu mai puţin de 65 de astfel de cazuri. „Anul încă nu s-a încheiat, iar din cele 65 de minore care au devenit mame de la începutul anului, câteva au vârsta de 13 ani, iar cele mai multe au vârste cuprinse între 14 şi 17 ani”, au precizat reprezentanţii Direcţiei. Potrivit acestora, situaţiile de acest fel sunt semnalate, de regulă, de Spitalul Judeţean sau de primării ori de conducerile şcolilor.
Doar în cinci cazuri s-a solicitat intervenţia psihologului
Pe de altă parte, deşi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj oferă consilierea elevelor ajunse în astfel de situaţii, instituţia nu deţine o monitorizare a acestor cazuri, deoarece, cel mai probabil, din cauza ruşinii atât a părinţilor, cât şi a tinerelor, s-a observat o reticenţă în a se solicita intervenţia consilierilor.
Potrivit Melaniei Gîrdan, directorul CJRAE Sălaj, pe parcursul anului şcolar 2012-2013, s-a solicita intervenţia psihologilor Centrului doar în cinci situaţii. „În anul şcolar precedent, au fost consiliate cinci minore care au devenit mame. Este vorba de patru cazuri în municipiu, două la Liceul Tehnologic Mihai Viteazul şi două la Liceul Sportiv Avram Iancu, şi un caz în mediul rural, respectiv în localitatea Agrij”, a explicat Melania Gîrdan.
Potrivit reprezentanţilor CJRAE Sălaj, pe lângă consilierea specifică acestor situaţii, minorele au fost ajutate să obţină indemnizaţia pentru creşterea copilului. „O parte dintre aceste tinere nu îşi cunoşteau drepturile. Nu ştiau că pot beneficia de această indemnizaţie, însă doar cu condiţia de a fi frecventat cursurile şcolare, în acest sens, având nevoie de o adeverinţă din partea unităţii de învăţământ, unde figurau înscrise”, au mai adăugat reprezentanţii Centrului.
CE VA MIRATI ASA,ca acum si balul bobocilor se tine la bar si nimeni nu se sesizeaza,nici profesorii nici parintii si nici politia. asa ca ce sa ne mai miram asta e educatia pe care o oferim urmasilor nostri
unde e preventia,educatia pe care o ofera adultii copiilor?
Aschia nu sare departe de taietor.Nu-i cine le porunci daca umbla cu burta la gura de mici, mai rau ca rumanii vechi . Lucru bun insa, scade varsta la bunicute si daca merge tot asa mama va fi colega cu fiica la scoala !