Scaunul pentru copii şi centura pentru pasagerii din spate sunt obligatorii
Noile prevederi ale codului rutier vor goli buzunarele conducătorilor auto neglijenţi, iresponsabili ori al celor care refuză să circule pe drumurile publice respectând nu doar dispoziţiile legale, ci şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Scaunul special pentru copii devine obligatoriu, iar amenzile de circulaţie neplătite se vor transforma, prin noile prevederi, în suspendarea permisului. Printre faptele care se sancționează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcției de mers făcute fără respectarea obligației de semnalizare și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului.
De asemenea, aceeași sancțiune plus două puncte de penalizare, se aplică pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranță și depășirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.
Amenzile din clasa a II-a de sancțiuni vor fi aplicate, printre altele, pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendii.
Cu 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă și trei puncte de penalizare, sunt sancționați cei care depășesc limita legală de viteză cu 21-30 km/h, care transporta minori fără a se asigura că aceștia poartă centură de sirguranta și care circulă prea aproape de vehiculul din față lor (dacă astfel se produce un accident cu pagube).
În plus, pe lângă amendă din clasa a două de sancțiuni, șoferii riscă să rămână fără permis timp de 30 de zile dacă, de exemplu, nu acordă prioritate pietonilor care traversează regulamentar, nu acordă prioritate vehiculelor care au acest drept sau trec pe culoarea roșie a semaforului.
Amenzile din clasa a III-a se aplică, de exemplu, pentru conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulația cu un autovehicul care are defecțiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc.
Sancțiunile de 6-8 puncte-amendă, plus patru puncte de penalizare, sunt aplicabile și șoferilor care depășesc limita legală de viteză cu 31-40 km/h sau celor care refuză, la cererea polițistului rutier, înmânarea actului de identitate, a permisului și a altor acte prevăzute de lege. În plus, în afară de amendă, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile pentru fapte că nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea/trecerea la culoarea roșie a semaforului, atunci când în acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale și circulația pe sensul opus.
Referitor la amenzile din clasa a IV-a de sancțiuni -cele mai mari pentru persoanele fizice -, acestea sunt aplicabile, printre alte situații, atunci când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecției tehnice periodice este expirat, atunci când șoferii nu-și fac vizita medicală periodică sau atunci când aceștia conduc autovehicule fără a avea anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
În anumite situații, cum ar fi depășirea vitezei maxime admise cu 41-50 km/h sau conducerea unui autoturism care are montată doar una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare, sancțiunile de 9-20 de puncte-amendă sunt completate și de șase puncte de penalizare.
Șoferii care conduc sub influență băuturilor alcoolice sau care depășesc cu mai mult de 50 km/h limita legală de viteză, de exemplu, riscă atât primirea amenzii, cât și suspendarea permisului pentru 90 de zile. Amenzile în cazul persoanelor fizice pot ajunge până la 2.900 de lei, în timp ce persoanele juridice pot primi amenzi uriașe, de la 3.045 la 14.500 de lei. Potrivit Codului rutier, punctul de amendă reprezintă 10 la sută din valoarea salariului minim, aşa încât, odată cu creşterea salariului minim, punctul de amendă a crescut, din 1 februarie, de la 125 la 145 de lei.
Din 10 soferi cel putin 5 vorbesc la tel.cand conduc.Mai ales femeile.Trageti draq pe dreapta daca e neaparat nevoie sa raspundeti. Pacat ca/ celor prinsi bauti la volan nu li se anuleaza permisul.
De unde ați scos articolul asta de doi bani? De când ii punctul de amenda 90 de lei? De când a fost salariul minim pe economie 900 de lei. Punctul de amenda e acum 145 lei iar contravențiile care le-ati enumerat mai sus nu se sancționează astfel. Amenda pentru vb la telefon a rămas aceeași. Nu mai induceți în eroare soferii