Reprezentanţi ai administraţiilor locale şi ai unităţilor de cult din comunele cu şanse ridicate pentru accesarea de proiecte cu finanţare europeană în domeniul social s-au întâlnit joi, 26 ianuarie, cu oficialii Consiliului Judeţean Sălaj.
Cu acest prilej, se arată într-un comunicat al administraţiei judeţene, personalul de specialitate al Direcției Managementul Proiectelor și Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean Sălaj a prezentat cele mai importante aspecte din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) – Prioritatea 8.3 – Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil persoane vârstnice, respectiv Programul Operaţional Capital Uman (POCU) – Bunicii comunității – Servicii sociale și socio-medicale pentru vârstnici.
„Prin aceste proiecte se pot finanţa centre de zi fără componentă rezidenţială, unităţi de îngrijire la domiciliu sau cantine sociale destinate persoanelor vârstnice, dar şi cheltuielile pentru funcţionarea acestora”, a arătat sursa citată.
Cei prezenţi au fost informaţi privind oportunitatea implementării unor proiecte cu finanţare europeană, prin POR, pentru reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componentă rezidenţială, destinată persoanelor vârstnice (persoane peste 65 de ani): centre de zi, unităţi de îngrijire la domiciliu, centre de preparare şi distribuire a hranei pentru persoane în risc de sărăcie, finanţări ce pot fi complementare cu proiecte cu finanţare europeană, prin POCU, pentru sprijinirea dezvoltării/ furnizării de servicii/ accesului la servicii (ex. consiliere, servicii psiho-socio-medicale, pentru persoanele în situații de dependență măsuri de acompaniament etc.) în concordanţă cu nevoile specifice, inclusiv prin utilizarea de soluții inovatoare în furnizarea serviciilor de bază.
„Obiectivul nostru este acela de a duce serviciile cât mai aproape de beneficiari, la nivel de primărie şi de a prelungi cât mai mult rămânerea vârstnicilor în familie sau în propriul cămin. Nu căminul de bătrâni este soluţia, ci serviciile de îngrijire la domiciliu”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.
Pentru finanţările acordate prin POR, proiectele pot fi depuse în perioada 28 februarie – 29 august, iar pentru POCU, Ghidul solicitantului este încă în consultare publică şi nu se cunoaşte data exactă a deschiderii apelului de proiecte.
Potrivit ghidurilor solicitantului pentru cele două tipuri de proiecte din domeniul social se acordă un punctaj suplimentar proiectelor care vizează comunităţi cu o populaţie preponderent îmbătrânită, cu vârste de peste 65 de ani, motiv pentru care la întâlnirea de joi au fost invitaţi reprezentanţi ai administraţiilor locale şi unităţilor de cult din comune cu o astfel de populaţie, ce au în acest caz şanse mai mari în accesarea fondurilor europene.
multumin tibor mark pentru sprijin