Camera de Conturi Sălaj, în cadrul controalelor efectuate la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), a suprapus baza de date a agenției cu bazele de date ale Finanțelor Publice, ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, Casei Județene de Pensii, Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură și ale instituțiilor de învățământ din județul nostru. În urma acestor suprapuneri, potrivit directorului Ionel Mureșan, au fost identificate persoane care beneficiau de indemnizația de șomaj și, în același timp, realizau venituri mai mari decât indicatorul social de referință – 500 de lei ori urmau o formă superioară de învățământ, creându-se astfel debite în Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj. ”În urma auditului din 2012, a fost încheiat un protocol de colaborare la nivel național și județean cu Inspectoratul de Muncă, iar la controlul din acest an nu au fost găsite situații în care beneficiarii de indemnizație de șomaj să aibă în același timp și contracte de muncă active. De asemenea, am solicitat Administrației Finanțelor Publice baza de date cu veniturile realizate de persoanele fizice în 2012, dar au fost invocate prevederi legale care au împiedicat furnizarea acestor date”, a precizat directorul AJOFM Sălaj, Ionel Mureșan, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de vineri.
Pentru a preîntâmpina astfel de situații în care unele persoane beneficiau în același timp de indemnizație de șomaj și salariu, AJOFM Sălaj a cerut sprijinul Prefecturii pentru a încheia protocoale de colaborare la nivel național și județean cu instituții precum Inspectoratul Școlar, Casa Județeană de Pensii sau Administrația Finanțelor Publice. ”Realizarea suprapunerilor bazelor de date s-a face astfel la nivel național și ar fi preîntâmpinate situațiile în care anumite persoane ar beneficia necuvenit de sume din bugetul asigurărilor de șomaj și nu am mai fi puși în situația de a recupera debite, având în vedere dificultatea acestor acțiuni”, a subliniat Mureșan.
Numărul total al șomerilor înregistrat la sfârșitul lunii aprilie a fost de 5.814, din care 1.877 beneficiari de indemnizație de șomaj și 2.937 de persoane sunt șomeri neindemnizați, rata șomajului înregistrând valoare de 5,54 la sută. Față de rata șomajului înregistrat la nivel național, județul Sălaj înregistrează valori mai mari . În luna martie rata șomajului pe țară a fost de 5,56 la sută, iar în Sălaj a fost de 6,01 la sută.
Om cu initiativa liberalul Muresan.Se rezolva toate deficitele si hotiile din sistemul bugetar daca sant prinsi niste amarati de studenti care incaseaza firfirici de la somaj.Da oare banii care i-a incasat el de la Transurbis au fost legali pana la ultimul banut?Ajutati-l domnule prefect sa plece la Primarie ,ca parca de acolo a venit.
Uite un trisor> Daniela Fizesan Chisbora