Graţie suplimentării fondurilor pentru programul „Prima Casă” de către Guvern, cererile sălăjenilor care intenţionează şă-şi cumpere o locuinţă prin acest program, depuse până la finalul anului 2014, vor fi aprobate. Cel puţin asta susţin guvernanţii.
Pentru a primi creditul cât mai rapid, cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe prin programul „Prima Casă” trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Este vorba despre cetăţenia română, pe care trebuie să o aibă neapărat solicitantul, dar şi proprietăţile deţinute. Mai exact, persoana care solicită creditul nu trebuie să nu aibă în proprietate, singur sau cotă parte, nici o altă locuinţă. O altă condiţie esenţială este vechimea la locul de muncă. Cei în cauză nu vor putea primi creditul de la bancă dacă nu au o vechime de minim şase luni la actualul loc de muncă şi o vechime neîntreruptă în muncă de minim un an. Atunci când se alege imobilul, trebuie verificat certificatul de eficienţă energetică pentru că băncile vor acorda banii doar pentru o locuinţă încadrată în clasa A, B sau C.
Dosarul pentru creditul „Prima Casă” trebuie să cuprindă declaraţia pe propria răspundere, autentificată de un notar, referitoare la deţinerea unei alte locuinţe; actele de identitate în original şi copie; cererea de credit – completată şi semnată de toţi cei care contribuie la achitarea împrumutului; certificatul de căsătorie în original şi copie; contractul individual de muncă şi actele adiţionale unde este cazul; adeverinţa de venit eliberată de angajator cu maximum de 30 zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului; actele de proprietate ale locuinţei şi extrasul din Cartea Funciară, plus raportul de evaluare al casei, evaluatorul fiind desemnat de bancă.
Garanţii pe care le cere creditorul
Experţii în acordarea de credite, în special împrumuturi pentru „Prima Casă” atrag atenţia cumpărătorilor să negocieze preţul pe care îl vor plăti proprietarului. Banca acordă maximum 57.000 de euro pentru o locuinţă mai veche, respectiv 65.000 de euro pentru una cu autorizaţie eliberată după data de 22 februarie 2010. Sumele precizate, plus dobânzile, vor trebui returnate băncii într-o perioadă de maximum 30 de ani timp în care imobilul nu va putea fi grevat de alte sarcini. În primii cinci ani după achiziţie, proprietarul nu are voie să înstrăineze imobilul. De asemenea, banca va pune gaj pe contul curent deschis şi va cere solicitantului să constuie un depozit colateral, în care trebuie depusă contravaloarea primelor trei rate – sumă care rămâne în depozit până la achitarea integrală a creditului. Proprietarii imobilelor achiziţionate prin programul „Prima Casă” trebuie să ştie că nu sunt absolut stăpâni pe locuinţă, atâta timp cât nu este achitată integral, iar pe toată perioadă creditului, locuinţa e impotecată în favoarea statului român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice şi în favoarea băncii care creditează.
Condiţiile generale, stabilite de statul român, pentru „Prima Casă” pot fi uşor nuanţate de la bancă la bancă. Unele nu acordă credite pentru imobile mai vechi de 40-50 de ani, iar altele mai pot solicita document în plus la dosar. Principalele bănci participante la program se numără BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Credit Agricole Bank şi ING Bank.
Datele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) indică faptul că în judeţul Sălaj, anual circa 100 de sălăjeni au reuţit să obţină finanţări prin programul „Prima Casă”. În Sălaj au fost acordate circa 100 de garanţii în anul 2012 şi alte aproximativ 100 au fost aprobate în cursul anului 2013