Şoferii au un nou motiv de îngrijorare: creşte substanţial cuantumul amenzilor

Conducătorii auto au noi motive de îngrijorare dar şi de sporire a vigilenţei în trafic şi a respectării cu stricteţe a legislaţiei rutiere. Începând din februarie, odată cu creşterea salariului minim pe economie la 1.450 de lei, vor fi majorate şi amenzile de circulaţie.Astfel, pentru abaterile cuprinse în Clasa I-a, şoferii care încalcă legea vor fi sancţionaţi cu 2-3 puncte amendă (290 – 435 de lei). Această primă clasă va cuprinde sancţiuni pentru nerespectarea dispoziţiilor legale privind conducerea unui autovehicul cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv, nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers;

ori neîndeplinirea obligatiei proprietarului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurari decât în urma unui accident, depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus ori circulaţia pe un sector de drum pe care accesul este interzis. Clasa a II-a: 4-5 puncte amendă (580-725 de lei) va sancţiona nerespectarea semnalelor poliţiştilor de frontieră, ale îndrumătorilor MApN, ale agenţilor de cale ferată, alte persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei etc. Nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră. Nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare. Vor mai intra sub incidenţa acestei clase contravenţii precum neîndeplinirea obligaţiei de a solicita, în termenul prevazut de lege, eliberarea unui duplicat al permisului de conducere sau al certificatului de înmatriculare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate. Clasa a III-a: 6-8 puncte amendă (870-1.160 de lei). În această clasă de amenzi intră conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat; conducerea unui autovehicul de către o persoana care nu a preschimbat permisul de conducere naţional românesc la schimbarea domiciliului sau reşedinţei, în termenul prevăzut de lege; neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare/înregistrare a autovehiculului şi nepăstrarea distanţei laterale suficiente faţă de vehiculul care circula din sens opus. Clasa a IV-a: 9-20 puncte amendă (1.305-2.900 de lei)

O amendă ce poate ajunge până la 3.000 de lei poate primi un şofer care foloseşte ilegal mijloace de semnalizare acustică ori luminoasă (binecunoscuţii “şmecheri” cu sirene şi girofar), ori cei care conduc un vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat. Va mai fi sancţionată prin cea mai aspră clasă de amenzi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori dacă placuţele cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate; neefectuarea radierii vehiculelor din evidenţă, în cazurile şi termenele prevăzute de lege; neefectuarea verificării medicale periodice ori deţinerea simultana a doua permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competenta straină.

 

 

Leave a Comment