Situație CRITICĂ pentru cimitirul din Zalău: municipalitatea recurge la măsuri în forță, după ce negocierile cu proprietarii de terenuri au eșuat

Primăria municipiului Zalău este pusă în situația deosebit de neplăcută de a demara procedurile de „luare cu forța”, evident, în baza legii, a terenurilor aflate în proprietatea unor zălăuani care nu vor sub nicio formă să-și vândă proprietățile, pentru ca municipalitatea să poată demara, după îndelungi așteptări, extinderea cimitirului din Zalău. Situația este una delicată, iar punctul în care s-a ajuns a fost catalogat de municipalitate ca fiind unul „critic”. Acest lucru va genera, cu siguranță, un scandal, atâta vreme cât municipalitatea nu a reușit să ajungă la nicio înțelegere cu o parte din proprietarii terenurilor aflate în vizorul Primăriei Zalău pentru extinderea acestui obiectiv de maximă importanță din municipiu.

Prin procedura exproprierii, practic, municipalitatea va lua forțat aceste terenuri din proprietatea celor care nu vor să le vândă, la un preț pe care legea îl numește “just”. Trei dintre proprietarii de terenuri sunt în această situație și, din păcate pentru ei, șansele ca aceste terenuri să rămână în proprietatea lor sunt aproape nule, în condițiile în care bunurile imobile au fost catalogate ca fiind de utilitate publică. În ședința de Consiliu local de joi, 28 septembrie, a fost supus spre aprobare proiectul de hotărâre prin care Primăria Zalău dobândește dreptul de proprietate publică prin expropriere pentru o cauză de utilitate publică a acestor imobile-terenuri pentru care nu s-a ajuns la un acord pe cale amiabilă.

Pentru că proiectul a trecut de votul consilierilor, prin dispoziția primarului, se va proceda în perioada imediat următoare la numirea membrilor comisiei de cercetare prealabilă în vederea declarării utilității publice a acestui obiectiv de investiții. După această etapă, se va trece la efectuarea măsurătorilor premergătoare exproprierii și la executarea planurilor cuprinzând terenurile propuse spre a fi expropriate precum și indicarea ofertelor de despăgubire.

Ce este exproprierea?

Exproprierea este un act de putere publică prin care se realizează dobândirea forțată a proprietătii private asupra imobilelor necesare executării lucrărilor de utilitate publică, în schimbul unei despăgubiri. Este deci un mod de dobândire de către stat a proprietății publice, alături de: achiziții publice, donații sau legate, convenții cu titlu oneros, transferul bunului din domeniul privat al statului în domeniul public al acestuia, rechiziție, confiscare, naționalizare etc. Conform art. 44 aliniat 3 din Constituție a României, nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu o dreaptă și prealabilă despăgubire. Prin expropriere, dreptul de proprietate se transformă și iese din circuitul civil, liber de orice sarcini. Uzufructul, uzul, abitația, superficia, concesiunea, folosința și alte drepturi reale se sting, titularul acestor drepturi putând cere despăgubiri. Cu siguranță, procedura exproprierii nu se va putea face foarte rapid, existând și posibilitatea oferită de lege ca această procedură, făcută în contra voinței proprietarilor, să fie contestată de aceștia.

Șapte hectare cu locuri de veci suplimentare

Cimitirul din Zalău urmează a fi extins cu aproximativ şapte hectare, printr-un proiect votat de consilierii locali zălăuani în urmă cu trei luni, ca urmare a situaţiei în care se găseşte municipiul din acest punct de vedere, aceea de a mai avea doar câteva zeci de locuri de veci disponibile. Practic, locuitorii municipiului nu mai au unde să-și înmormânteze  rudele decedate, această situație fiind una cu adevărat critică atât pentru municipalitate cât și pentru cei care se găsesc, la un moment dat, într-o astfel de situație tragică. Potrivit documentaţiei prezentate la data votului, suprafaţa propusă se află situată în imediata vecinătate a Cimitirului din Zalău, pe partea de sud, pe porţiunea existentă străzii Ştefan Cel Mare. Direcţia de Administrare a Domeniului Public, cea care răspunde de cimitirul din Zalău spune că locurile rămase în cimitir sunt foarte puţine, numărul acestora fiind sub o sută.

“Extinderea cimitirului existent este dată de necesitatea asigurării unor locuri de veci noi pentru locuitorii municipiului, limita locurilor existente fiind pe terminate. În momentul de faţă nu există în municipiul Zalău alt cimitir, iar extinderea celui existent este obligatorie. Singura zonă în care acesta se poate extinde este în partea sudică a celui existent, spre strada Ştefan cel Mare”, se arată în documentaţia tehnică a proiectului.

 Potrivit arhitectului, momentan, aceasta este singura zonă care mai poate asigura un plus de locuri de veci

Potrivit arhitectului Corneliu Zebacinschi, pentru moment zona luată în calcul de municipalitate este singura în măsură să asigure pentru următorii doi ani, locuri de veci în cimitirul municipal.

Din documentaţie reiese faptul că se urmărește extinderea cimitirului municipal pe terenuri proprietăţi private, în suprafaţă de 1,87 hectare și o zonă de protecție de 5,26 hectare (proprietăţi private şi publice), situate în intravilanul Municipiului Zalău. Prin extinderea cimitirului va fi în mod automat extinsă şi zona de protecţie (zona verde) care, potrivit noii legislaţii, a crescut de la 50 de metri la 100 de metri lăţime. Practic, pe această zonă nu este permisă ridicarea de construcţii, aceasta fiind o zonă care să asigure o protecţie până la gardul cimitirului. Extinderea cimitirului nu va fi, însă, o soluţie de durată, cimitirul existent, ajuns la limita de capacitate, va fi suplimentat cu aproximativ 1.700 locuri – o soluție pentru maximum doi ani.

Vor fi construite alei pietonale de acces pe noua zonă şi două intrări, una dinspre strada Ştefan Cel Mare şi cealaltă dinspre strada Petru Rareş. Aceste intrări vor fi concepute exclusiv pentru acces pietonal şi nu pentru accesul cu cortegiul funerar. Zona va fi dotată cu locuri speciale pentru depozitarea gunoiului, cu apă curentă, iar în jurul ei va fi plantată o perdea de copaci, pentru protecție dar și pentru a asigura un confort vizual celor din zonă, având în vedere faptul că niciun zălăuan nu-și dorește să privească zilnic morminte și să asiste fără să vrea la înmormântări, atunci când se află pe proprietatea sa sau când se află în trecere prin zonă.

 

 

 

4 Thoughts to “Situație CRITICĂ pentru cimitirul din Zalău: municipalitatea recurge la măsuri în forță, după ce negocierile cu proprietarii de terenuri au eșuat”

  1. Anonim

    Corect a actionat Primaria, expropriatii solicitau, cu soguranta, preturi exorbitante, nu ca nu vor sa vanda. Pe vremea comunistilor nu se construia zalaul asa cum se vede acum daca nu se faceau exproprieri, unde-i guliver ramanea o balta mare iar bdul M viteazu era plin de casute acoperite cu catran s i la care ajungeai cu mana pe acoperis, de la colegiul API in jos !

  2. Anonim

    nu mi se pare corect, desi, daca e lege… nu e tocmeala. Pacat ca s a ajuns aici. Si trist in acelasi timp.

  3. Anonim

    Faceti-l frate in d va nord.batar a veni infrastructura si aci odata cu cimitiru’.ca altfel….si treaba cuzona de protectie solicitata de michelin este inca in vigoare.poate se supara ai si se cara din cauza a dou trei contestatari.

    1. Anonim

      –––-….de se cara michelin, mai vezi tu ciuciu dezvoltare la zalau, –––….meritati sa fiti toti someri, sa va dea pesede cu taraita cate un leu le pensie, ––––

Leave a Comment