Noua lege a salarizării și măsura trecerii contribuțiilor din sarcina angajatorului la angajat au creat haos atât în sectorul bugetar, cât și în sectorul privat. De exemplu, afectați sunt greferii cu vechime mai mare de 15 ani, care vor pierde la salariu sume de până la 500 de lei. Reduceri de salarii vor mai fi în învțățmânt și sănatate pentru personalul auxiliar. Probleme ar putea apărea și în sectorul privat, după trecerea contribuțiilor la angajat, existând riscul ca peste două milioane de salariați să fie afectați.
Salariații din mediul privat, cei mai afectați
Potrivit unor analize făcute de sindicaliști, peste două milioane de salariați din mediul economic concurențial ar putea fi afectați în urma aplicării OUG 79/2017 privind transferul contribuțiilor de la angajator în brutul angajatului. De reținut că, până în prezent, în Revisal s-ar fi înregistrat acte adiționale doar pentru 48 la sută din contractele de muncă.
Grefierii, pe minus
Personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea reclamă că, în urma transferului contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă și în funcție vor pierde la salariu sume cuprinse între 36 și 500 de lei.
Personalul auxiliar din sănătate și învățământ, la pământ
Veniturile vor scădea și în spitalele mono-profil, mai exact pentru angajații din secțiile de psihiatrie, TBC și boli infecțioase. Surse din cadrul Federației Sindicale SANITAS declară că “salariile vor crește în sănătate doar la medici, dar nici acestora nu le vor crește salariile atât cât a fost estimate”. Potrivit acelorași surse, în sănătate, sunt cazuri în care se diminuează substanțial salariul, cu până la 40 de procente, ca de exemplu în patologie, la spitalele mono-profil (secțiile psihiatrie, TBC si infectioase), unde existau sporuri mari, inclusiv pentru personalul TESA.
Pe de altă parte, liderii sindicatelor din Educație amenință și ei cu proteste și cu greva generală, acuzând nemulțumiri majore: reduceri de posturi și salarii de mizerie. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), de exemplu, arată că vor fi scăderi de salarii la personalul nedidactic.
Se pune de-o grevă generală
Liderii Blocului Naţional Sindical (BNS), susțin că între 30.000 şi 50.000 de angajaţi din sectorul public vor avea salarii nete reduse, în urma modificărilor legislative, în timp ce liderii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP spun că sunt afectaţi 22.000 de funcţionari. Astfel, BNS va deschide procese colective împotriva angajatorilor care ”au abuzat de neştiinţa angajaţilor”, iar SNFP pregăteşte acţiuni de stradă, luând în calcul inclusiv declanşarea grevei generale.
Reprezentanții BNS au făcut cunoscut marţi că, pe fondul legii salarizării şi al transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, există între 30.000 şi 50.000 de bugetari care au pierdut din venituri începând din 1 ianuarie, iar mai mult de jumătate dintre salariaţii din mediul privat nu au obţinut creşterea brutului de la angajator şi au un venit net mai mic. Aceștia susțin că nimeni nu poate răspunde acum cu precizie câţi angajaţi au pierdut din venitul net, pentru că în sectorul bugetar nu toţi salariaţii şi-au încasat salariile pe luna ianuarie pentru a face o comparaţie cu cele din luna decembrie.
Liderii BNS au explicat că există trei acte normative care au dus la reducerea veniturilor nete, respectiv Legea 153 (legea salarizării pentru personalul bugetar), Ordonanţa 79, care vizează modificări la Codul fiscal şi Ordonanţa 82, care prevede renegocieri între angajator şi angajat privind salariul brut, ultimele două afectând toată piaţa muncii.
Una peste alta, cei de la BNS amenință că sindicatul pregăteşte în acest moment „un demers de natură juridică”, pentru a acţiona în instanţă angajatorii „care au abuzat de neştiinţa angajaţilor, de prevederile abuzive ale Ordonanţei 79” şi va deschide procese colective, prin care îşi va reprezenta membrii de sindicate afiliate. La rândul său, membrii SNFP acuză că 22.000 de funcţionari au salarii mai mici din ianuarie, cele mai mari pierderi – în medie 40 la sută din salarii – fiind pentru angajaţii Ministerului de Externe. Astfel că SNFP pregăteşte proteste de stradă, care se vor tranforma, practice, în grevă generală.
Pentru parlamentari mumă, pentru “plebe” ciumă
În timp ce sindicatele se plâng că angajaţii din sistemul bugetar pierd între 30 şi 40 la sută din salariu, ca urmare a aplicării legii salarizării şi a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, deputaţii câştigă începând din această lună 800 de lei în plus. Transferul contribuției de la angajator la angajat îi putea afecta pe parlamentari, astfel că brutul lor a fost indemnizat pentru a nu primi bani mai puțini, ceea ce le-a adus un venit mai mare în net, cu aproape 800 de lei.
Auzi d-le,, greva generala in invatamant ,sanatate, , CE GLUMA BUNA ! N-a fost si nici nu va fi niciodata in ROM-manelia!
Revolutia fiscala a Pisdeului a dat chix! Indrazniti sa mai credeti in ei!
DECALOGUL LUI DRAGNEA 1. Dragnea e dumnezeul tau, sa nu ai alti dumnezei afara de el 2. Favorizeaza-l pe fratele tau ca pe tine insuti 3. Sa nu furi mai mult de 199.999 RON. 4. Adu-ti aminte de noaptea in care am adoptat OUG si cinsteste-o 5. Urmareste ANTENA3 si RTV ca sa nu te ridici impotriva noastra 6. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca ei ne-au votat 7. Sa nu iei numele PSD-ului tau in strada 8. Sa ierti pe cel care a luat spaga si sa te bucuri pentru el 9. Fii lichea 10. Alte Intrebari?
Niciodată sindicatele nu au fost altceva decît parteneri loiali guvernanților, nu angajaților!