30 de sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa au participat la pichetarea de ieri, din faţa Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj. Prin această acţiune, protestatarii, membrii ai sindicatelor din Primăria Zalău, Romsteel Cord, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Direcţia Generală de Administrare a Domeniului Public şi din Sindicatul “Îmbunătăţiri Funciare”, au încercat să tragă un semnal asupra problemelor cu care se confruntă salariatul român.
“Vrem să aducem aminte guvernanţilor promisiunile pe care ni le-au făcut când au venit la guvernare, respectiv modificarea Legii dialogului social, crearea de noi locuri de muncă, creşterea salariului minim garantat în plată şi deblocarea posturilor din sistemul bugetar. Să luăm ca exemplu situaţia din sistemul sanitar, unde, din cauza câştigului mizer, nu doar asistentele medicale, ci şi medicii au decis să plece. Aşa s-a ajuns în situaţia în care sistemul de sănătate din România funcţionează la nivel de avarie din punct de vedere al numărului de personal. Cerem, de asemenea, oprirea privatăzării companiilor strategice. Am văzut, acum, cu cazul Oltchimului, că îm România, privatizările se fac în pripă şi nu fac altceva decât să producă un scandal mediatic”, ne-a declarat Adrian Ilieş, reprezentantul salariaţilor din Romsteel Cord Zalău.
La protestul de ieri a fost prezent şi un oficial al Cartel Alfa, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Marius Cornenco. Acesta a reclamat actuala legislaţie a muncii, catalogând-o ca fiind catastrofală: “Contractul colectiv de muncă din 2003 era foarte bun şi nu trebuia modificat sub nici o formă. Era o balanţă în echilibru între patronat şi angajaţi. În schimb, actuala legislaţie a muncii ne întoarce la originile capitalismului sălbatic. Aceştia au ajuns să traiască în incertitudine totală, cu contracte de muncă pe perioade determinată. Stăm în genunchi cum nu am stat nici pe vremuri în faţa turcilor ori a ungurilor”.
Pompiliu Ceaca, preşedintele uniunii judeţene Cartel Alfa, spune că noua legislaţie a muncii nu a dus la crearea vreunui nou loc de muncă, ba mai mult, a dus la creşterea numărului de şomeri. “Iar cei care mai au încă un loc de muncă se văd cu salariile tăiate, condiţii de muncă din ce în ce mai precare şi, mai grav, nicio perspectivă a unui viitor mai bun”.
Sindicaliştii consideră că modificarea “brutală” a legii dialogului social a însemnat pierderea drepturilor colective pentru zeci de mii de salariaţi. La nivel naţional, în doar un an, numărul contractelor colective a scăzut cu peste 1.000, ceea ce reprezintă “diminuarea drepturilor lucrătorilor şi lăsarea lor la cheremul şi abuzul nestingherit al şefilor şi patronilor”.
Nu va mai baga in seama nimeni hoti si mincinosi. Ceaca te-ai ingrasat ca porcul, soricul pe obraz era si pana acum ca si la patruped. Mai exerseaza-ti creierul ca vorbesti ca activistii PCR.
1
1
1
1
1
11
1
1
1
1
1
1
1
1
11
1
1
1
1
1
1
1
111