Şimleuanii au renunţat pentru o zi la maşini

Aproape 30 de oraşe din ţară au decis să închidă traficul rutier pe una sau mai multe străzi pentru a marca marţi, 22 septembrie, „Ziua fără maşini”, în cadrul „Săptămânii europene a mobilităţii”. În Sălaj, doar o singură localitate a participat la acest eveniment. Este vorba de Şimleu Silvaniei, unde, marţi, timp de două ore, între 10 şi 12, circulaţia a fost întreruptă în centrul oraşului, mai exact între Poliţie şi strada Andrei Mureşanu. „Nu este prima dată când participăm la această campanie. Şi anii anteriori am marcat <>. Atunci am organizat şi câteva concursuri pe această temă. Trebuie să conştientizăm oamenii că există şi alte alternative, mai sănătoase, de deplasare. Acum fiecare alege: mersul pe jos, pe bicicletă etc”, a declarat primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş.
„Ziua fără maşini” – 22 septembrie – este evenimentul cheie al „Săptămânii europene a mobilităţii” care a debutat în 17 septembrie. În România s-au înscris cu mai multe activităţi 29 de oraşe. Astfel, pe parcursul unei săptămâni, sunt organizate evenimente pentru promovarea mijloacelor de transport nepoluante. Campania din 2015 desfăşurată sub motto-ul „Alege, Schimbă, Combină”, a pus accentul în mod deosebit pe „multimodalitate”, care permite cetăţenilor să aleagă, să modifice şi să combine modalităţile de transport. Acţiunile se încheie culminând cu celebrarea în 22 septembrie a „Zilei europene fără maşini” cunoscută, în prezent, şi ca „Ziua mondială fără maşini” sau „Ziua fără maşini”, datorită extinderii la nivel mondial.
Această zi este marcată, din 1999, în tot mai multe oraşe de pe continentul european, fiind o iniţiativă a Comisiei Europene, susţinută de Uniunea Europeană. În ultimii ani, a câştigat teren şi în alte părţi ale lumii, în oraşe precum Seul, Tokyo, Montreal.
În acest an, peste 1.700 de administraţii locale din 42 de ţări şi-au înregistrat participarea lor online şi au desfăşurat activităţi axate pe tema „multimodalităţii” cu rolul de a încuraja găsirea unor soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în acelaşi timp la atingerea obiectivelor UE în materie de reducere a emisiilor cu efect de seră şi combaterea schimbărilor climatice.
Evenimentele planificate de oraşe includ ateliere de sensibilizare şi de informare asupra acestui aspect cotidian. Alte acţiuni şi-au propus să ilustreze măsuri inovatoare menite să încurajeze mersul pe jos, mersul cu bicicleta şi folosirea transportului public în locul celui personal. În Tallinn, de exemplu, cetăţenii beneficiază în această perioadă de servicii gratuite de transport public, prezentând permisul de conducere. În oraşul portughez Aveiro, iniţiativa cetăţenească „Ciclaveiro” a organizat o serie de evenimente, printre care o expoziţie, un atelier şi o vânzare de biciclete de ocazie, pentru a promova mersul cu bicicleta.
În România, evenimentul a fost marcat prin organizarea de concursuri cu role, cu biciclete, alergări, desene cu tematică. Manifestările din 2015 au inclus şi difuzarea de pliante şi afişe în vederea responsabilizării şi promovării diverselor forme de deplasare şi un seminar pe tema „multimodalităţii”.
Statisticile efectuate arată că gazele de eşapament sunt principala sursă de poluare a marilor oraşe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor şi contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon şi dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Creşterea spectaculoasă a numărului de autovehicule a dus la creşterea efectelor negative asupra planetei şi implicit asupra oamenilor.

7 Thoughts to “Şimleuanii au renunţat pentru o zi la maşini”

  1. pop ioan

    Cum puii mei puteți să mințiți în halul ăsta ? Nu vă este rușine ? Nu vă doare pixul când scrieți astfel de aberații ? Pentru o jumătate de oră circulația a fost închisă și păzită de handramucii primăriei,timp în care pe artera principală s-au deplasat câțiva bicicliști ,,portocalii,, (sau,mă rog,mai nou albaștri) adunați la comanda edilului să de-a bine la pixul vostru…RUȘINEEEEEEEEEEEEEEE! MINCINOȘILOR !

  2. Dersidan Vasile

    Ăștia mint chiar din titlu și mai mult,generalizează gestul unui grup de tineri.Ei spun că șimleuanii au renunțat la mașini…Mașină este și bormașina și mașina de tocat carne etc.Autovehicule se numesc doamna ziaristă (?).

  3. kk

    Comentarii de kkt. De parca nu spunem „urca-te in masina” sau ” mergem cu masina”…

  4. Janett

    Pt Pop ioan : sa dea bine se scrie legat adica” dea „,legat sa fii atent cum scrii RUSINICA

  5. Dersidan Vasile

    Da tu, (sau mă)kk.Tu te dai cu mașina de tocat carne …
    9

  6. Dersidan Vasile

    Și tot pentru kk…Era vorba despre cum scriem nu despre cum vorbim isteațo (sau istețule) !

Leave a Comment