Peste aproximativ două săptămâni, lubeniţa oltenească care se comercializează în pieţele din municipiu, dar şi pe străzile Zalăului, va putea fi achiziţionată doar de la supermaket. Şi asta din cauza faptului că sezonul lubeniţei se apropie de final, iar oltenii care o comercializează îşi vor strânge catrafusele şi vor pleca spre casă. Chiar dacă câştigul din vânzarea lubeniţei nu a fost unul fabulos, mulţi dintre comercianţii stradali din Zalău spun că vor reveni şi la anul pe meleaguri sălăjene cu marfă de vânzare.
La 44 de ani, Florin Scafucea, un comerciant de lubeniţă din localitatea Dăbuleni, şade cu marfa de vânzare de mai bine de două luni în parcarea privată din centrul oraşului şi se pregăteşte să ia drumul spre casă. Marfa e pe terminate. Vinde ziua, vinde noaptea şi e la dispoziţia oricărui client în orice moment. Serveşte pe oricine şi uneori mai dă şi gratis câte o lubeniţă, în special bătrânilor. „Oricând, la orice oră, servesc pe oricine. Acum kilogramul e un leu, marfa e pe final şi la început de septembrie, plec! S-a vândut…, dar aici lumea e săracă. Am dat şi aşa, fără niciun leu, mai ales bătrânilor care treceau pe aici, pentru că de foarte multe ori îmi spuneau că ar mânca, dar nu au bani să-şi cumpere. Aşa că le-am dat. Fie pomană.”, povesteşte comercinatul de lubeniţă.
O producţie de 300 de tone pe an
Din vorbă în vorbă, comerciantul de la Dăbuleni povesteşte că lubeniţa pe care a comercializat-o de-a lungul timpului în foarte multe oraşe ale ţării e o afacere de familie, „din tată în fiu”, în care, deopotrivă, soţia, copilul, părinţii şi socri sunt implicaţi. 2013 a fost primul an în care s-a hotărât să vină cu pepenii la Zalău. „Până acum am fost la Braşov, la Bucureşti şi în ultimii ani la Deva. A mers destul de bine, însă anul trecut la Deva s-a desfiinţat piaţa şi aşa m-am hotărât să vin aici. Nu prea merge. Aici la Zalău, e sărăcie, nu are lumea bani, dar în schimb e linişte. Nu-i ca în alte pieţe, să te fure sau să se întâmple alte lucruri rele. Şi la anul mă bate gândul să vin. Cel puţin aşa mi-am propus”, povesteşte producătorul de lubeniţă.
Afacerea cu lubeniţă e una destul de costisitoare, cu multă muncă, cu investiţii, dar din care în prezent se poate asigura un trai decent. Asta recunoaşte şi Scafucea. „Erau vremuri bune. Din lubeniţă ne-am luat casă, dar avem şi credite la bănci. Dacă investeşti, iese profit, dacă nu …. Oricum, cu lubeniţa e multă treabă şi până ajunge să fie vândută, numai cei care o produc ştiu”, a adăugat bărbatul.
Dacă vremea e bună şi nu cade grindina, producţia unui comerciant de lubeniţă poate ajunge la sute de tone. Florin Scafucea, comerciantul de la Dăbuleni, povesteşte că pentru o producţie bună este nevoie şi de sămânţă bună. Numai un bob de sămânţa din care pot ieşi maxim doi pepeni costă 0,45 de bani. Sămânţa trebuie schimbată cel puţin odată la doi ani, la fel şi terenul pe care se cultivă lubeniţa. Comerciantul explică că anul acesta a luat în arendă cinci hectare de pâmânt pe care a cultivat lubeniţă. Sâmănţa o plantează în apropiere de casă, în nişte sere special amenajate, cam pe la jumătatea lunii martie, iar imediat după ce iese planta, la o lună diferenţă, întreaga familie merge la câmp, unde începe plantarea. Aceasta se realizează pe o folie specială „picurată”, adică umezită, lubeniţa fiind de altfel şi fructul care are nevoie de foarte multă apă. „Plantarea se face pe o folie picurată cu apă. O întindem pe pământ, o udăm cu apă şi apoi începem plantatul. Lubeniţa are nevoie de foarte multă apă. Odată la două zile trebuie udată. În special dimineaţa până la ora 8 sau seara după ora 20, când nu e soare. De pe cinci hectare se pot scoate 300 de tone de lubeniţă”, povesteşte comerciantul. Plantarea se face pe rând, la o diferenţă de o săptămână, maximum două, pentru că numai în acest fel, în perioada verii, se poate asigura marfă proaspătă la piaţă.
Lubeniţa aduce bani la bugetul Zalăului
La începutul lunii iulie, odată cu închirierea amplasamentelor destinate comercializării pepenilor pe domeniul public, municipalitatea estima că bugetul va fi rotunjit cu aproximativ 40.000 de de lei. În acest an, Primăria Zalău a scos la licitaţie în vederea închirierii nouă astfel de amplasamente: pe lângă cişmeaua de pe strada 22 Decembrie 1989; lângă Peco, pe strada Porolissum; lângă chioşcul de ziare de pe strada Simion Bărnuţiu; vizavi de Liceul Tehnologic „Voievod Gelu”; lângă Şcoala Generală nr. 1; în parcarea din Stadion; în zona cu pergole de pe strada Avram Iancu; vizavi de Colegiul Tehnic API, pe strada Simion Bărnuţiu; pe strada Avram Iancu, colţ cu Republicii, lângă Europan.
Comercianţii care îşi vând marfa în locurile precizate au scos lunar din buzunar sume cuprinse între 1.800 de lei şi 3.600 de lei, în funcţie de amplasamentul pentru care au optat. Perioada de închiriere a terenurilor aparţinând domeniului public este 1 iulie-30 septembrie 2013, cu posibilitate de prelungire cu acordul părţilor. Florin Scafucea, care a ales să-şi comercializeze lubeniţa pe domeniul privat, plăteşte lunar o chirie de 500 de lei.
Lubeniţa sau pepenele verde
Lubeniţa este unul dintre fructele preferate de consumatorii mai ales în perioada verii, fiind extrem de benefic pentru sănătatea persoanelor de toate vârstele. Acesta conţine o serie de substanţe nutritive importante pentru organism.
Pepenele verde nu are grăsimi, are foarte puţine calorii şi este recomandat în special persoanelor care vor să slăbească, fără să se înfometeze. O porţie mare de pepene este suficient de saţioasă pentru masa de prânz. Cu un conţinut de peste 90 la sută apă, lubeniţa are vitamine: A, B6 şi C. Grupurile de vitamine B sunt responsabile de producerea de energie a organismului, fiind şi o sursă excelentă de antioxidanţi. Acesta conţine vitaminele A şi C, beta – caronet şi licopen – antioxidanţi care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimă, osteoporoza artrita şi diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi care sunt extrem de periculoşi şi care pot deteriora celulele şi membranele celulare.
S-a dovedit ştiinţific ca persoanele care consuma în mod frecvent pepene verde sunt mai protejate împotriva cancerului. Acest lucru se pare ca este datorat cantităţii mari de antioxidanţi pe care pepenii o conţin. Conform studiilor de specialitate, licopenul este un antioxidant puternic care are capacitatea de a distruge celulele canceroase provocate de prezenţa radicalilor liberi. Lubeniţa mai conţine potasiu şi magneziu. Deasemenea, consumul de pepene verde previne orbirea şi, mai mult decât atât, îmbunătaţeşte vederea pe timp de noapte. Acest lucru este datorat conţinutului de vitamina A şi beta-caroten, doua ingrediente care îmbunătăţesc sănătătea ochilor în general. Mai mult decât atât, studiile au dovedit ca pepenele verde este mai sănătos pentru ochii decât morcovii.