Clădirea Băncii Comerciale Române- sucursala judeţeană Sălaj, aflată centrul Zalăului, se regăseşte pe cel mai mare site de executări silite din România, executari.com
Clădirea, aflată până acum în proprietatea băncii, va avea un nou proprietar, în urma procedurii vânzării directe, aşa cum este specificat pe site.
În descrierea făcută descrierea făcută în anunţul de vânzare, vânzătorul specifică faptul că proprietatea este amplasată în zona ultracentrală a municipiului Zalău, în apropiere aflandu-se sediul Primariei, Parcul Tineretului şi Prefectura Salaj. „Zona este predominant comercială, fiind formată din clădiri atât cu arhitectura clasică cât şi din clădiri noi a căror faţade sunt de tip cortină sticlă. Accesul la căile de transport în comun este facil, traficul auto în aceasta zona fiind intens.
Proprietatea este formată din două cladiri independente, cu regim de înălţime S+P+4 respectiv P+1+M, precum si terenul aferent acesteia”, se arată în descriere. Mulţi zălăuani îşi amintesc inaugurarea cu spectacol şi foc de artificii a acestui sediu, ridicat chiar de banca în cauză, un sediu destul de contestat de cetăţeni şi într-o armonie ciudată cu cele două clădiri care îl încadrează, respectiv Colegiul Naţional Silvania şi Primăria Zalău. Arhitectura clădirii se regăseşte de altfel în majoritatea sediilor din ţară, fiind un „trend” impus de banca-mamă, care deţine în proprietate poate cele mai multe clădiri şi spaţii din ţară, în comparaţie cu alte bănci.
Valorificarea bunurilor prin vânzare directă se poate realiza înaintea începerii procedurii de valorificare prin licitaţie – dacă se recuperează integral creanţa fiscală, sau după finalizarea unei licitaţii, dacă bunul/bunurile sechestrate nu au fost vândute şi se oferă cel puţin preţul de evaluare. Vânzarea directă este o procedură ce poate fi aleasă în situaţia în care un imobil ajunge în portofoliul creditorului, de obicei în urma adjudecării acestuia la o licitaţie publică ca urmare a unei executări silite. Imobilul este de cele mai multe ori achiziţionat de către creditor fie prin adjudecare în contul creanţei, fie prin înţelegere amiabilă cu debitorul. Creditorii au interesul de a vinde repede aceste proprietăti, întrucat ele reprezintă active neproductive, generatoare de costuri.