Sălăjenii care vor să participe la „Ziua de Curăţenie Naţională” sunt aşteptaţi sâmbătă 28 septembrie, începând cu ora 9, în parcarea din spatele Primăriei Municipiului Zalău, pentru a lua parte la o amplă acţiune de curăţenie. Acţiunea face parte dintr-o vastă mişcare internaţională „Let`s Do It, World!”, în care, ţările din întreaga lume îşi unesc forţele pentru a lupta împotriva deşeurilor din zonele naturale. Astfel, sub sloganul „Let`s Do It, România!”, „Ziua de Curăţenie Naţională” va avea loc în judeţul Sălaj la finalul săptămânii viitoare – sâmbătă 28 septembrie, organizatorii stabilind deja trei trasee, respectiv zone, în care voluntarii vor „colecta” deşeurile aruncate la voia întâmplării. Este vorba despre pădurea Meseş şi zonele adiacente, Centura Aghireş şi pădurea din localităţile Gârcei şi Cristur.
În judeţul Sălaj, acţiunea „Let`s Do It, România” este sprijinită de Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, iar până în prezent la acţiunea de ecologizare şi-au anunţat prezenţa un număr important de voluntari din unităţile şcolare, primării precum şi din instituţiile subordonate Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. De precizat este faptul că voluntarii care vor să participe la această acţiune de ecologizare pot să se înscrie şi virtual la adresa: olimpia.chende@letsdoitromania.ro, fiind admişi inclusiv preşcolari însoţiţi de părinţi. Voluntarii vor trebui să fie echipaţi corespunzător şi să-şi adapteze ţinuta în funcţie de vreme. Din partea organizatorilor locali, participanţii vor primi mănuşi şi saci menajeri. La acţiunea de anul trecut s-au înscris aproximativ 1.500 de voluntari.
Proiectul „Let`s Do It, România!” – sprijinit de Ministerul Mediului
Obiectivul strategic al „Let`s Do It, România!” 2013 este creşterea procentului de reciclare al deşeurilor colectate la 40 la sută din numărul de saci colectati, de la 35 la sută în 2012, 26 la sută în 2011 şi 17 la sută în 2010. O noutate în acest an este obiectivul de a implica în curaţenie şi românii din diaspora, acolo unde acest lucru va fi posibil. Şi în acest an, proiectul a beneficiat de sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Potrivit ministrului Rovana Plumb, asumarea unui rol activ al societăţii civile şi participarea cetăţenilor într-un număr foarte mare la acţiuni ecologice sunt elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu din România, iar Guvernul având obligaţia să acţioneze pentru sănătatea mediului în care trăim.”Let’s Do It, România!” oferă posibilitatea tuturor persoanelor să ajute natura, să o cureţe de deşeuri şi să arate că sunt responsabili.
0
cred ca ar trebui un sub traseu la padurea meses castrul de la porrolissum