Modificări recente aduse legislaţiei privind zilierii le dau dreptul să fie plătiţi chiar mai bine decât angajaţii, însă nu pot lucra, cumulat, mai mult de 180 de zile pe an.
Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri a fost promulgat pe 4 aprilie. Printre modificările de importanţă pentru fermieri se regăseşte şi mărirea de la 6 la 23 a numărului de activităţi în care pot fi angajaţi zilieri, printre care agricultură; vânătoare şi pescuit; silvicultură, exclusiv exploatări forestiere; piscicultură şi acvacultură; pomicultură şi viticultură; apicultură; zootehnie; spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural; manipulări de mărfuri; activităţi de întreţinere şi curăţenie şi silvicultură, exclusiv exploatări forestiere.
Mai mult, potrivit noilor modificări, societăţile comerciale române şi străine vor putea să se autorizeze ca agenţii de mediere a cererii şi ofertei de muncă zilieră, scrie adevărul.ro. Practic, firmele autorizate în condiţiile legii vor putea să funcţioneze ca intermediari între cei care vor să lucreze ca zilieri şi beneficiari, însă nu vor avea dreptul să le ceară zilierilor bani pentru intermediere.