Zălăuanii care beneficiază de ajutor social sau sunt obligați de instanțe să presteze muncă în folosul comunității vor desfășura activități de întreținere, curățenie și salubritate în parcurile și locurile de joacă din municipiu. Aceste lucrări, aprobate luni de consilierii locali, se adresează în special beneficiarilor de ajutor social menționați în legea 416/2001 privind venitul minim garantat.
Aprobarea planului de lucrări pentru repartizarea orelor de muncă prestate în folosul comunității a încins spiritele între consilierii municipali. Pedelistul Vasile Dărăban a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pe motiv că ”nu are conținut”. ”Aici se vorbește de un plan de acțiuni, dar eu nu văd decât o înșiruire superficială de activități. Câte persoane și ce fel de muncă prestează în folosul comunității? Câte ore?”, a întrebat Dărăban. În replică, primarul Radu Căpîlnașiu a precizat că ”nu se cunoaște momentan numărul beneficiarilor legii 416” și l-a întrebat pe Vasile Dărăban dacă are ”un plan al intervențiilor în Consiliul Local în 2014”. Planul de lucrări a fost aprobat cu un vot împotrivă, al lui Vasile Dărăban, și cinci abțineri ale grupului PSD – Daniela Coța, Maria Țicală, Cristian Mureșan, Teodor Bălăjel, plus democrat-liberalul Claudiu Bîrsan.
Ajutoarele sociale nu țin cont de veniturile obținute ca zilier
La stabilirea ajutoarelor sociale nu vor fi luate în calcul veniturile obținute ca zilier, conform legii adoptate recent de Camera Deputaților. Venitul minim garantat acordat lunar familiilor vulnerabile este, începând cu 1 ianuarie 2014, de 255 lei pentru familiile formate din două persoane, 357 lei pentru familiile formate din trei persoane, 443,5 lei pentru familiile formate din patru persoane, 527 lei pentru familiile formate din cinci persoane.