Săraci, dar cu conturi în bancă şi terenuri aflate în proprietate. În această situaţie se află aproximativ 200 de persoane din judeţul Sălaj, asistaţi sociali, care pe parcursul anilor 2012 şi 2013 au încasat lunar, în mod ilicit, ajutorul social.
Neregulile au ieşit la suprafaţă la finalului anului trecut în urma unor controlae realizate de Curtea Conturi care a dat publicităţii un raport privind activitatea Ministerului Muncii. Raportul arată că la nivel naţional, în mai multe judeţe ale ţării, inclusiv în Sălaj, au fost realizate plăţi eronate constând în ajutoare sociale şi indemnizaţii de creştere a copilului în valoare totală de peste 6 de milioane de euro. Potrivit unor informaţii furnizate de Marinela Cipleu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, instituţie care la nivel de judeţ se ocupă de plata tuturor prestaţiilor sociale, în cursul anului 2013, agenţia a fost supusã controlului Camerei de Conturi a judeþului Sãlaj, control ce a vizat modul de acordare a unor beneficii de asistenþã socialã. În perioada controlului reprezentanţii Curţii de Conturi, în cazul beneficiarilor venitului minim garantat, au suprapus baza de date cu beneficiarii de ajutor social deţinută de AJPIS Sălaj cu baza de date a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), a Casei Judeţene de Pensii Sălaj, a Direcţiei Generale de Finanţe Publice, a Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, şi a Serviciului de Impozite şi taxe locale al Primăriei Municipiului Zalău şi au constatat că, în perioada 2012-2013, 197 de familii şi persoane singure au încasat ilegal ajutoare sociale. Mai exact, cei aproape de 200 de asistaţi sociali din judeţul Sălaj deţin depozite bancare cu sume ce depăşesc valoarea de 3.000 de lei, au în posesie suprafeţe de teren şi au primit subvenţii de la APIA pentru terenurile şi animalele pe care le au în proprietate. Toate aceste constatări, potrivit legislaţiei în vigoare, duc la excluderea acordării ajutorului social, ajutor care a fost stabilit de către primarul localităţii în care domiciliază asistatul social sau familia acestuia. Ajutorul bănesc se acordă în baza unei anchete sociale realizate de către persoanele cu atribuţii din cadrul primăriei, iar plata se efectuează de către AJPIS, în baza dispoziţiei primarului de stabilire a dreptului.
În total, cei 197 de asistaţi sociali, care au încasat ajutorul în mod necuvenit, pentru că nu au comunicat în scris primăriei, în a cărei raza îşi au domiciliul, modificările cu privire la veniturile şi bunurile aflate în proprietate, au adus statului un prejudiciu de peste 342.000 de lei.
Indemnizaţii pentru creşterea copilului – încasate necuvenit
Potrivit informaţiilor furnizate de Marinela Cipleu, nereguli au fost descoperite de reprezentanţii Curţii de Conturi şi în cazul plăţilor privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Mai exact, s-a constatat faptul că 21 de beneficiari ai acestui tip de indemnizaţie au realizat venituri din salarii în baza unui contract de muncă şi, în acelaşi timp au încasat de la stat şi banii pentru creşterea copilului.
Suma încasatã în mod necuvenit cu titlu de indemnizaþie pentru creºterea copilului, de cei 21 de beneficiari, este de 40.751 de lei.
Pentru a se recupera sumele încasate necuvenit reprezentanţii AJPIS Sălaj au recurs la diferite metode. Este vorba despre reţinerea din drepturi curente şi comunicarea titlurilor executorii administraţiilor financiare în vederea recuperării, dar şi de plata sumelor direct la casieria instituţiei din municipiul Zalău, unde „asitaţii sociali” sunt aşteptaţi înapoieze banii.
Tara lu peste.
Se dau ajutoare fara ca dosarele sa fie verificate.
Pestele de la cap se imputeste !
De ce nu platesc primarii. Citeam in articol ca aceste ajutoare se acorda numai cu aprobarea lor. Sa fim seriosi, intr-un sat, la tara primarul cunoaste situatia tuturor. In tara asta totu-i anapoda.
Tu crezi ca primarii nu au altceva mai bun de facut, are subalterni care sunt platiti sa faca acest lucru dar daca superiorul lor nu e putin mai exigent ,acestia fac ce vor ei si rezultatul il vedem si uneori il si simtim!
La Bobota toti tiganii primesc social si au jeep-uri si carosate nu mai vorbim de vile.
dar ce crez cum ajuns sarca de primar cu ajutorul tiganilor
si in jibou sint persoane care au primit ajutoare si pensi de handicap si sint perfect sanatoase Acesia cu nerusinare sfideaza lumea SAfie examinati toti cu handicap din jibou si sa dea bani inapoi SeDUC LA PRIMARIE FARA RUSINE DESI LUMEA II CUNOASTE NUincap cei bolnavi de cei excroci care au dat bani multi si au certificate de handicap si pensi de zeci de milioane
Am citit comentariu anterior si pot sa spun ca ar trebui paginile unui ziar si nu incap sa i scriu pe toti care fura bani nostri prin acese penside handicap au obtinut pe nedrept pentru ca au bani FIINDmedicul sef de la comisia de handicap din jibou a fost usor sa le obtina