Primrăriile și instituțiile publice deconcentrate din județ și-au luat angajamentul ca până la sfârșitul anului să aloce fondurile necesare efectuării vizitelor medicale periodice de către angajați. Un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj a scos la iveală o statistică îngrijorătoare. Din 61 de primării, doar opt au alocat anul trecut fondurile necesare efectuării de către angajați a examenelor medicale periodice. ”Angajatorii sunt obligați să asigure fondurile legate de examenele medicale periodice. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenție. Din 61 de primării, doar angajații a opt administrații au efectuat anul trecut examenul medical periodic: Zalău, Hereclean, Sărmăşag, Dragu, Valcău de Jos, Pericei, Vârşolţ şi Surduc. De exemplu, la Bocșa și Șimișna nu s-au mai făcut examenele din 2009. Majoritatea primăriilor motivează că nu au fonduri pentru sănătatea în muncă”, spunea Luminița Nemeș, directorul ITM Sălaj. Nici instituțiile publice deconcentrate nu stau prea bine la acest capitol. ”Casa Județeană de Pensii, Agenția pentru Prestații Sociale, Direcția de Cultură, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Agricultură, Direcția Sanitar Veterinară și Biroul Vamal nu au avut în 2013 fonduri pentru examenele medicale, dar au alocat în acest an banii necesari. Un caz mai aparte a fost la Direcția Generală a Finanțelor Publice, care din cauza regionalizării nu a efectuat controlul medical”, a precizat directorul ITM Sălaj.
După ce toate aceste probleme au ajuns la urechile prefectului Ionel Ciunt, instituțiile publice s-au conformat și au făcut programări la diferite clinici medicale pentru efectuare de către angajați a vizitelor medicale. ”Fiecare dintre instituțiile deconcentrate vizte de raportul ITM și-au făcut programări pentru vizite medicale până la sfârștiul anului. Și primăriile au programări pănă la data de 31 decembrie. Inspectorii ITM vor face verificari pe parcursul lunilor următoare pentru a vedea în ce măsura își vor îndeplini instituțiile publice aceste obligații”, a subliniat Luminița Nemeș.
Funcționarii sunt stresați de relația cu publicul
Un referat privind starea de sănătate a angajaților Primăriei Zalău, parafat de medicul specialist în medicina muncii, Florin Moldovan, evidențiază faptul că 37 la sută din angajați au probleme de sănătate, afecțiunea cea mai des întâlnită fiind hipertensiunea arterială. ”Această afecțiune reflectă munca funcționarilor publici cu omul. Expunerea pe care funcționarii o au în relația cu cetățenii duce la o uzură psihică și la afecțiuni care pot apărea de la un an la altul”, spun specialiștii.
Medicul Moldovan le-a recomandat funcționarilor din Primărie să nu mai consume ”slănină, cârnați, mititei, pălincuță, vinișor și alte lucruri plăcute ardelenilor” pentru că le provoacă hipertensiune arterială. ”Bugetarilor cu lefuri mari și alte venituri, pentru detensionarea psihică, le sunt indicate excursiile la pârtiile de schi din Alpi, croazierele pe Marea Mediterană sau excursiile în Thailanda. Se va renunța la carnea de porc, slănină și cârnați și se va trece la carnea de struț, fazan sau potârniche. Uneori sunt bun și porcii vietnamezi că au colesterolul scăzut. Pentru bugetarii cu lefuri mici și datorii în bănci sau cei aflați în prag de pensionare, se indică: plimbări în parcul municipal, la ore potrivite pentru a se evita aglomerația și bugetarul să tragă adând aer în piept sau oxigenarea celulelor nervoase. Este permisă plimbarea împreună cu animalele de companie, dar nu este bine să te plimbi cu soacra sau șeful de serviciu. Alimentația va trebui să excludă slănina, cârnații și carnea de porc, fiind permise leguminoasele, urzica și ștevia. Concediile pot fi petrecute la țară, în sânul naturii, dând o mână de ajutor la treburile gospodărești”, se arată în referatul plin de umor al medicului Florin Moldovan.