Poştaşii sălăjeni au în sfârşit parte de veşti bune. Lefurile tuturor lucrătorilor au fost majorate începând din 1octombrie, în medie, cu şapte la sută, iar de anul viitor, din 1 aprilie, vor mai primi aproximativ 50 de lei, în plus, la salariu.
Protestele lucrătorilor poştali nu au fost degeaba. După o serie de mitinguri şi pichetări, dar şi după ce liderii sindicali au ameninţat că vor intra în greva foamei, conducerea Companiei Naţionale a coborât garda. În urma negocierilor purtate de către sindicaliştii din Poşta Română şi administraţia companiei, cele două părţi au ajuns la un numitor comun şi au semnat un protocol şi actul adiţional la contractul colectiv de muncă. „Majorarea salarială a fost negociată, noi am solicitat o sumă fixă, indiferent că vorbim despre un factor poştal ori despre un director de oficiu. Astfel, ajungeam în situaţia în care un factor poştal primea câteva zeci de lei, iar un şef, câteva sute. În urma negocierilor, de exemplu, un salariu mediu a fost majorat cu aproximativ şapte la sută. De anul viitor, din 1 aprilie, la salariul fiecărui angajat se vor mai adăuga încă 50 de lei”, a precizat Călin Balog, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Filiala Sălaj.
De asemenea, liderul sindical a mai adăugat că, până la finele anului în curs, factorii şi agenţii poştali vor primi şi echipamentele. „Aproximativ 150 de lucrători poştali din Sălaj urmează să primească echipamente până la sfârşitul anului. În prima etapă vor fi trimise veste şi încălţăminte, urmând să fie primite şi alte materiale, de exemplu genţile, după finalizarea licitaţiilor”, a mai adăugat Călin Balog.
Poşta Română are în Sălaj aproximativ 330 de salariaţi, din care 150 sunt factori poştali, iar anul 2014 s-a dovedit a fi unul destul de greu pentru poştaşi. Aceştia au intrat în grevă japoneză la jumătatea lunii mai şi au cerut majorări salariale de 20 de procente, ameninţând chiar cu greva foamei. Greva japoneză a fost urmată şi de o acţiune de pichetare a sediului Oficiului Judeţean de Poştă.
Protestele poştaşilor au debutat în prima săptămână a lunii mai a anului în curs, când în 19 reşedinţe de judeţ au fost pichetate prefecturile. La nivelul judeţului Sălaj nu a avut loc o astfel de manifestare, sindicalişti alegând să manifeste o atitudine paşnică. Mai exact, ei au înaintat prefectului Ionel Ciunt o listă cu revendicările salariaţilor din Poşta Română, pentru ca acesta să le transmită, mai apoi, Guvernului.