Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa realizează hărţi de hazard la inundaţii, care vor fi puse la dispoziţia consiliilor judeţene din Sălaj, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud, pentru elaborarea hărţilor de risc, care vor cuprinde pagubele generate în cazul producerii de inundaţii.
Hărţile de hazard la inundaţiile realizate până în prezent la nivelul bazinului hidrograf Someş-Tisa au fost avizate în cadrul şedinţei Comitetului de bazin, ele urmând să fie finalizate până în luna decembrie a anului în curs, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Bazinale de Apă.
Potrivit sursei citate, proiectul „Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Someş-Tisa” a fost demarat în ianuarie 2011. ABA Someş-Tisa realizează hărţile de hazard pentru întreaga suprafaţă cadastrală de cursuri de apă, totalizând 7.828 de kilometri.
Până în prezent, s-au executat studii topogeodezice şi măsurători LIDAR, în cadrul cărora s-au efectuat survoluri cu avionul şi elicopterul, pentru obţinerea modelului digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pe lângă aceste zboruri, s-au efectuat lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care au ca rezultat editarea de hărţi în format geospaţial. Au fost realizate studii hidrologice şi hidraulice, pe baza cărora hărţile de hazard vor indica cu exactitate zonele inundabile, se mai precizează în comunicatul amintit.
Prin acest proiect vor fi elaborate hărţilor de hazard la inundaţii, Planul de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor, va fi îmbunătăţită eficacitatea sistemului de apărare împotriva inundaţiilor şi vor fi modernizate sistemelor de supraveghere, avertizare şi alarmare în perioada apelor mari generatoare de inundaţii, în bazinele hidrografice ale râurilor Someş, Tisa şi Crasna. Toate acestea asigură baza necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a apelor, în conformitate cu abordările şi normele europene.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 7 milioane euro, cu finanţare din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi bugetul de stat.
Nu ştiu dacă înainte erau aceste hărţi de risc, dar ştiu că era o intreprindere, IELIF, care amenaja văile, reducând riscul inundaţiilor.
Am inteles .Astia vor face niste harti de nu va mai da apa pe afara.diguri pe cind ca vad ca dati banii pe prostii? Mai safie ,acum m-am prins ca iarasi trebuiau restituiti niste bani din campanie. Sa nu va ginditi cumva la campanie impotriva inundatiilor ,ci la campania electorala ,aia cu promisiuni multe ,pardon, cu minciuni multe iar acum vine recompensa celor care au sustinut financiar minciunile propagate prin toate colturile. TINETI-O TOT ASA CA-I TARE BINE.A-TI UITAT ,FIRATI AI DRACULUI ,CA VOI VETI FACE O ALTA POLITICA SI NIMENI NU VA MAI FURA IAR DE TINUT CUVINTUL CE SA MAI ZIC.DE ACEIA LUMEA S-A SATURAT DE POLITICIENI ADICA DE MINCINOSI SI NU NUMAI.