Sălajul se numără printre cele mai fertile județe din țară

Tot mai mulți specialiști economici și demografi, care urmăresc și analizează fenomenul natalității din România, sunt pur și simplu revoltați față de situația în care am ajuns din punct de vedere demografic, în timp de guvernanții tac.

Natalitatea se prăbușește la propriu, iar perspectivele sunt cu adevărat îngrijorătoare. Se apreciază faptul că în 2050 România ar putea avea aceeași populație ca după Primul Război Mondial, iar 50 de ani mai târziu ar putea ajunge să aibă doar opt milioane de locuitori. Scenariile nu sunt deloc deplasate ori eronate, cifrele oferite de Institutul Național de Statistică vorbesc de la sine.

În primul semestru din acest an s-au născut cei mai puțini copii de când există date statistice.

Sporul natural s-a menținut negativ în primele șase luni din 2023. Avem 73.804 nou născuți în primele 6 luni, numărul persoanelor decedate fiind de 1,6 ori mai mare decât cel al nou-născuților. În 2021, cele mai mari rate de fertilitate au fost în trei județe ale Moldovei (Vaslui, Iași și Suceava) și în două din Ardeal (Sălaj și Bistrița Năsăud). La polul opus s-au aflat două județe din sudul țării (Mehedinți și Gorj). Specialiștii spun că între fertilitate şi natalitate există o legătură directă, intensitatea fertilităţii determinând nivelul natalităţii.

Deși ne putem întreba cum a fost posibil să ajungem până aici și să nu facem chiar nimic legat de această problemă reală, apreciem că este important de subliniat faptul că, la ora actuală, cei care ne conduc privesc impasibili cum viitorul României se naşte în afara graniţelor. Datele obținute de la Recensământul din 2022 arată foarte clar faptul că cei mai mulţi copii români se nasc în țări precum: Spania, Italia, Republica Moldova şi Marea Britanie. Statul român ce face concret legat de acest subiect? Probabil așteaptă să ajungem și noi precum Israelul, cu mai mulți cetățeni în afara granițelor decât în propria țară. Bun așa, o fi și asta vreo strategie modernă și noi încă nu o cunoaștem. Dar ceea ce știm sigur este faptul că scăderea natalităţii şi creşterea numărului de copii români care locuiesc în străinătate au un impact profund asupra pieţei muncii din România, putând provoca un dezechilibru real între anumite sectoare ale economiei, acolo unde cererea de personal ar putea depăşi oferta. Totodată, emigrarea forţei de muncă pe bandă rulantă conduce la un vid de talente şi la lipsa expertizei în anumite industrii, precum şi la o scădere a capacităţii de inovare şi dezvoltare la nivel de țară. Se îngrijorează cumva cineva? Nu vă e frică că în curând nu o să mai aibă cine să vă voteze, dacă tot mai mulți români aleg pur și simplu să emigreze? Probabil că nu, poate dați atunci vreo ordonanță de urgență prin care o să vă autonumiți pe scaunele puterii…

3 Thoughts to “Sălajul se numără printre cele mai fertile județe din țară”

  1. […] Tot mai mulți specialiști economici și demografi, care urmăresc și analizează fenomenul natalității din România, sunt pur și simplu revoltați față de situația în care am ajuns din punct de vedere demografic, în timp de guvernanții tac. Natalitatea se prăbușește la propriu, iar perspectivele sunt cu adevărat îngrijorătoare. Se apreciază faptul că în 2050 România ar putea avea aceeași populație ca după Primul Război Mondial, iar 50 de ani mai târziu ar putea ajunge să aibă doar opt milioane de locuitori. Scenariile nu sunt deloc deplasate ori eronate, cifrele oferite… Citeste mai mult […]

  2. George

    Multumiți țiganilor ptr statistica!!!!

  3. Anonim

    Creșterea se datorează beneficiarilor de ajutoare și unor religii care prin sud nu prea există

Leave a Comment