Sălajul rușinii: peste 12.000 de pensionari își duc traiul cu 700 de lei pe lună

În timp ce pensionarii cu pensii speciale au parte de o senectute “alintată” de stat, prin banii noștri, cu pensii speciale ce ajung la 24.000 de lei (5.000 de euro), peste 12.000 de pensionari care au pensii mizerabile primesc sub forma indemnizației sociale pentru pensionari, lunar, 704 lei. Aceasta pentru că mulți dintre ei figurează cu o pensie de 1 leu. Nu este vorba despre oameni care nu au muncit în viața lor. În această situație sunt chiar cei care au muncit din greu, în sectorul agricol: aproape 5.000 de sălăjeni agricultori au ajuns bătaia de joc a statului, cel pe care l-au servit decenii la rând efectuând cele mai grele activități – munca pământului. Peste 700 de pensionari au, de asemenea, drepturile de pensie poprite pentru datoriile accumulate prin neplata unor rate la bunuri cumpărate ori credite bancare, popriri ce vor fi reluate imediat după încetarea stării de urgență, fapt ce va face traiul acestei categorii de pensionari aproape imposibil.

Autoritățile par nesigure, mai ales în această perioadă pe care o traversăm, în ceea ce privește respectarea legii, în special de la toamnă, atunci când pensile trebuie să fie mărite, conform legii. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu a spus, zilele trecute că decizia privind majorarea pensiilor din toamnă este una politică, menţionând că banii au fost prevăzuţi în buget. Întrebat dacă el crede că pensionarii se mai aşteaptă la creşterea pensiilor, din toamnă, Florin Cîţu a spus: „Nu pot eu să vă dau un răspuns, este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul României. Dar în acest moment banii sunt, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective, bineînţeles asta duce la deficit, care trebuie finanţat şi îl vom finanţa până atunci”. El a dat asigurări că nu vor exista probleme cu plata pensiilor „aşa cum sunt astăzi”, salariilor, şomajului tehnic. „Situaţia economiei nu este dintre cele mai bune, eu văd o revenire a economiei, văd o revenire rapidă şi mult mai bună decât ne aşteptam, dar, este adevărat, şocuri din acestea pot să ia resursele dintr-un domeniu pe care îl duceai spre investiţii către un alt domeniu. Vom face toate eforturile să plătim tot ce avem în buget la timp şi vom aloca mai multe resurse în partea a doua investiţiilor”, a mai spus Cîţu.

Pensionarii sălăjeni cu pensii mici sunt disperați; mulți dintre ei încep să-și vândă bunurile din case

Pensionarii sălăjeni care au pensii mici și medii încep să resimtă acut consecințele economice ale pandemiei, greutăți ce vin peste cele pe care aceștia le aveau oricum, chiar înainte de declanșarea acestei situații epidemiologice fără precedent. Nu sunt puțini cei care încep să-și vândă bunurile din case, pe portalurile de specialitate sau anunțuri în ziare, la mica publicitate, pentru că banii sunt insuficienți. Pensionarii aflați în această situație vin și ne cer sprijinul pentru a redacta un anunț de vânzare a anumitor bunuri (obiecte vechi, haine, mobilă, jucării vechi, aparatură electrocasnică), spunând că sunt nevoiți să vândă și puținul pe care îl mai au pentru că nu le mai ajung banii de medicamente, pentru măștile de protecție care sunt tot mai scumpe chiar și pentru cei cu venituri medii, dar și pentru a achita facturile și a-și cumpăra alimente. Potrivit datelor primite ieri, 27 aprilie, de la reprezentanții Casei Județene de Pensii Sălaj, în evidențele instituției se află în prezent un număr de 64.850 beneficiari de prestații, dintre care: 54.013  pensionari din sectorul de stat; 4.801 pensionari din sectorul agricol; 6.036  beneficiari de pensii acordate în baza unor legi speciale (magistrați-32, personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor – 24, auditori publici ai Curții de Conturi-12 – total 68 beneficiari de pensii speciale) și beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale (revoluționari). Cea mai mică pensie este de 1 leu, dar având în vedere Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, în cuantum de 704 lei. În evidențele instituției noastre, la această dată, figurează un număr de 12.123 beneficiari cu pensie minimă (704 lei). Cuantumul pensiei medii în sectorul de stat la nivelul județului Sălaj este de 1.285 lei, în timp ce cuantumul pensiei medii în sectorul agricol la nivelul județului Sălaj este de 570 lei. 

 

13 Thoughts to “Sălajul rușinii: peste 12.000 de pensionari își duc traiul cu 700 de lei pe lună”

  1. Anonim

    rusine ca ne conduc fostii securisti sau nomenclaturisti marc, ciunt, bode, seres denes, turcas

  2. Anonim

    trebuie specificat cati dintre acestia nu au avut carte de munca, care este media anilor lucrati etc. pentru vechime completa pensiile sunt altele, tot foarte mici intradevar!

  3. Anonim

    dar toti sunt sub „vraja” PSDului

    1. Anonim

      Nu te grăbi cu generalizarea, eu sînt pensionar, dar nu votez cu PSD-ul criminalului Iliescu și al ciracilor lui din 1990. E drept că de-acum nu voi mai vota niciodată în țara asta blestemată!

      1. Anonim

        Pai nu mai vota…dar nici nu mai comenta…

        1. Anonim

          NIMIC de pe planeta asta NU îți dă ție dreptul să-mi interzici să „comentez”, cum te exprimi, activist comunist ce ești!

  4. Marul nu e inca copt !

    D-le Negoita sunt foarte bune aceste articole numai ca problema nu se va rezolva decat atunci cand vom imbraca Vestele Galbene si vom pune mana pe par. E valabila teoria lui Lenin cu acumularea nemultumirilor. Deocamdata romanii nu ies in strada pt ca un pensionar special militar primeste lunar 75.000 lei/luna, bani pe care pensionarul mediu nu ii primeste nici in 5 ani si, culmea, impozitat cu 10 %. Urmeaza!

    1. Anonim

      @11:00. Amice, bați cîmpii! Poate ești „la produs” prin Franța, cu „silvuple”.

      1. Anonim

        No, ase-i ca cel mai rau supara adevaru ?

  5. gabi

    ….ce meserie au avut acesti pensionari…..?din cauza populismului s-a ajuns ca sa fie egalitate intre oameni care n-au muncit o zi in viata lor si cei care au ramas cu pensiile mci ,neindexate….o nedreptate care nu trebuie rezolvata prin mlogeli si egalitati nedrepte….conform contributivitatii trebuie recalculate pensiile si trebuie separate de pomana ajutoarelor sociale ,multe date electoral….!

    1. Anonim

      Scuza-ma, bunica mea, ca multi alti batrani au fost luati cu forta de la scoala si dusi la munca campului,, colectiv,,. E vina lor? Ca acolo si-au petrecut mai toata viata, ca acum sa nu se mai recunoasca nimic!

      1. Mircea cel Batran

        De acord d-le Florin,…….dar de ce Salajul rusinii?!!!Este numai in Salaj aceasta situatie?!Eu cred ca e la fel peste tot in tara!In alta ordine de idei….in ultimul timp toti bancherii,fosti guvernanti,analisti politici etc fac eforturi ca la 1 septembrie sa nu fie marite pensiile cu 40%…in timp ce nimeni nu face nimic pentru eliminarea pensilor speciale!Marirea de la 1 septembrie 2020 e prinsa intr-o lege si nerespectarea legii in cea ce priveste marirea o sa duca la aparitia in fruntea tarii a vechilor psd-ei!

    2. Lichidarea Cap-urilor, consecinte !

      @11:50 Esti pe langa subiect, e vorba de fostii C.A.P-isti care nu au cotizat la fondu de pensii al statului. De lucrat au lucrat la cap, alta e problema. Au avut uncap dar, banii lor au fost furati doar, am avut o revolutie. Nu e vina lor ca banii lor de pensie au fost furati de cei care au lichidat cap-urile!

Leave a Comment