Sălajul, printre cele mai sigure judeţe privind infracţionalitatea stradală

 

Circa 90 la sută din infracţiunile stradale au fost comise, în anul ce tocmai s-a încheiat, în mediul urban. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, s-a constatat o scădere cu peste 12 procente, generată, în principal, de numărul mai mic al infracţiunilor de furt, susţin reprezentanţii Inspectoratului de Poliţiei Judeţean (IPJ) Sălaj. Potrivit acestora, furtul, ca segment important al fenomenului infracţional stradal sesizat, a continuat să scadă şi în anul 2014, la majoritatea genurilor: celor din buzunare (de la 26 la 20), de componente din exteriorul maşinii şi de plăcuţe de înmatriculare (de la 47 la 28), de auto (de la nouă la patru), din societăţi comerciale (de la şase la trei). „Eforturile poliţiştilor, în cooperare cu jandarmeria şi poliţia locală, au fost canalizate spre mediul stradal, o mare parte din efective acţionând în zonele identificate cu risc criminogen şi, drept rezultat, ne clasăm pe locul opt în ceea ce priveşte sentimentul de siguranţă indus cetăţenilor”, a precizat sursa citată.
Astfel, conform raportului de evauare a activităţii al IPJ Sălaj pe 2014, în cursul perioadei analizate au fost sesizate 159 de infracţiuni stradale, din care 145 s-au comis în mediul urban şi 14 în cel rural. Din totalul acestora, opt au fost descoperite în flagrant.
Pe de altă parte, tâlhăriile în mediul stradal au crescut cu două asemenea fapte, de la cinci la şapte, dar acestea nu s-au produs prin violenţă deosebită. „În cursul perioadei de referinţă, în mediul stradal nu s-au comis infracţiuni de un pericol deosebit de genul omor, tentativă de omor, lovitură cauzatoare de moarte ori viol”, au mai precizat reprezentanţii IPJ Sălaj.

Nouă grupări infracţionale, anihilate
Totodată, pe lângă cele şase grupări infracţionale nestructurate, existente la începutul anului, au fost identificate alte şase, reuşindu-se anihilarea a nouă grupări cu 32 membri, nouă dintre aceştia fiind arestaţi preventiv. Au rămas în atenţia oamenilor legii trei astfel de grupări, care pot genera stări conflictuale cu impact negativ asupra comunităţii, prin comiterea de furturi, şantaj, tâlhărie şi chiar fapte cu violenţă, acestea fiind monitorizate corespunzător.

Leave a Comment