În timp ce în alte judeţe cuantumul celei mai mari indemnizaţii de şomaj depăşeşte suma de 7.000 de lei lunar, şomerii sălăjeni nu se pot lăuda cu indemnizaţii mari. Comparativ cu anii anteriori, când în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj se aflau în plată şomeri remuneraţi cu peste 2.600 de lei lunar, anul acesta cea mai mare indemnizaţie pe care o primeşte un sălăjean aflat în căutarea unui loc de muncă este cu puţin peste salariul minim pe economie.
Chiar dacă numărul „oficial” al şomerilor din Sălaj este unul destul de mic comparativ cu alte judeţe, peste 6.000 de persoane, foştii angajaţi, care au intrat în şomaj, nu pot fi mulţumiţi de cuantumurile indemnizaţiilor de şomaj pe care le primesc lunar, timp de maximum un an. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Sălaj, cea mai mare indemnizaţie de şomaj aflată în plată la ora actuală revine unui ex-director tehnic, fost angajat al unei societăţi cu capital privat – 974 de lei; pe locul al doilea se află un zălăuan, agent de vânzări, care primeşte o indemnizaţie de şomaj în valoare de 891 de lei. De asemenea, locul al III-lea revine unui operator calculator, care primeşte o indemnizaţie în valoare de 887 de lei. În evidenţa instituţiei precizate, la capitolul „indemnizaţii de top” se află un electromecanic – 816 lei lunar, un operator chimist – 749 de lei lunar, un inginer de sitem în informatică – 748 de lei lunar, un şofer de autocamion – 745 de lei lunar, un mecanic de locomotivă – 716 lei, un inginer căi ferate, drumuri şi poduri – 707 de lei lunar şi un agent vânzări – 701 de lei.
Pe ce perioadă se acordă indemnizaţia de şomaj ?
Indemnizaţia de somaj se acordă şomerilor diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: şase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin de un an; nouă luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin de cinci ani şi 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de zece ani. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat în funcţie de stagiul de cotizare după cum urmează: 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an şi 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferentiaţe in functie de stagiul de cotizare astfel: trei la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani; cinci la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani; şapte la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani; zece la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. De asemenea, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.