Ministerul Afacerilor Interne a cerut tuturor prefecţilor din ţară să publice pe site-ul propriu până luni, 21 noiembrie, contractele de deszăpezire încheiate pentru iarna 2016-2017. Prin aceste demers, structurile MAI doresc să se asigure că la nivelul fiecărui judeţ au fost luate toate măsurile pentru a putea interveni rapid în sprijinul populaţiei în situaţiile de urgenţă provocate de fenomenele meteo specifice sezonului rece.
Prefectura Sălaj s-a conformat şi a postat pe site-ul oficial atât contractele de deszăpezire a drumurilor naţionale, cât şi a celor din judeţ. Potrivit sursei citate, drumurile naţionale din judeţ vor fi întreţinute pe timp de iarnă de către Asocierea SC Riposta Trans SRL şi SC Athos COM SRL, care au încheiat, în acest sens, un contract în valoare de 738.000 de lei cu Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Cluj.
Peste un milion de lei pentru deszăpezire
În ceea ce priveşte situaţia de pe drumurile judeţene, Consiliul Judeţean Sălaj a decis ca şi în acest sezon rece, deszăpezirea să fie asigurată de fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, în baza unor acorduri de asociere cu acestea. Ca urmare, a împărţit 1,1 milioane de lei către 35 de comune şi oraşe, bani care să acopere până la 31 decembrie cheltuielile cu întreţinerea sectoarelor de drumuri judeţene. Pentru intervalul 1 ianuarie-15 martie 2017, autorităţile judeţene vor asigura o nouă tranşă de bani, de aceeaşi valoare.
Beneficiarii au primit o sumă direct proporţională cu lungimea şi nivelul de viabilitate al drumurilor care traversează localităţile din raza de acoperire. În lista traseele pentru care s-au alocat fonduri de la bugetul judeţean se regăsesc 52 de porţiuni de drum, ce totalizează 595,7 km, structurate pe patru nivele de viabilitate. Fiecare nivel presupune un termen maxim de la încetarea viscolului ori a ninsorii în care autorităţile trebuie să execute deszăpezirea părţii carosabile. Printre cele mai lungi porţiuni de drum se numără DJ 109E Rus-Cliţ (34,5 km), DJ108A limita cu judeţul Cluj-Românaşi (32,2 km) şi DJ 108G limita cu judeţul Cluj-Vîrşolţ (30,3 km).
Cei mai mulţi bani au ajuns la Zalha (106.100 de lei), Cehu Silvaniei (89.000 de lei), Cizer (75.900 de lei), Someş Odorhei (74.000 de lei) şi Buciumi (54.500 de lei). În timp ce unele primării au anunţat că vor face deszăpezirea în regie proprie, dispunând de utilajele şi personalul necesar, altele au încheiat contracte cu firme de specialitate.
Estimările realizate de către Consiliul Judeţean Sălaj arată că necesarul de material antiderapant pentru întreg sezonul rece este de 500 tone de sare şi peste 2.400 de tone de nisip, la care se adaugă circa 37 tone de carburant.
Controale suplimentare pe drumuri
Ministrul afacerilor interne a solicitat structurilor din subordine să intensifice acţiunile de verificare şi control pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo specifice iernii. La sfârşitul săptămânii trecute, pe perioada emiterii avertizărilor de fenomene meteo periculoase, 2.700 de poliţişti au acţionat la nivel naţional pentru prevenirea incidentelor rutiere.
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române transmite zilnic informări cu privire la fenomenele de ninsoare, ceaţă sau polei, pentru prevenirea evenimentelor rutiere. Pe timp de ceaţă, poliţia avertizează administratorul drumului de pericolul existent şi echipajele poliţiei rutiere patrulează pe autostrăzi cu semnalele luminoase în funcţiune pentru a-i avertiza pe conducătorii auto.
„Pentru prevenirea accidentelor, recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudenţă sporită la volan, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum, să nu se angajeze în depăşiri riscante, să păstreze distanţa de siguranţă faţă de celelalte autovehicule şi să folosească în mod corespunzător luminile de întâlnire şi de ceaţă”, avertizează poliţiştii.
consiliu judetean a dat examenul sapt trecuta, drumurile judetene au fost cu zapada 3 zile rusine PSD+UDMR