Sălajul are în prezent, după 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, un număr de 15 persoane care primesc, lunar, indemnizația de revoluționar. Aceste persoane s-au făcut remarcate în evenimentele din Decembrie 1989, prin fapte de eroism – cel puțin aceasta este una dintre condițiile principale ce stau la baza conferirii unui astfel de titlu și a încasării indemnizației aferente. Conform legii, există mai multe categorii de persoane care, prin faptele lor, au contribuit la evenimentele din Decembrie 1989 remarcându-se prin fapte deosebite. Acestea sunt: Erou-Martir al Revoluției române din Decembrie 1989 – atribuit celor care s-au jertfit în lupta pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989 sau au decedat în legătură cu aceasta; Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989: Luptător Rănit – atribuit celor care au fost răniți în luptele pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 sau în legătură cu aceasta; Luptător Reținut – atribuit celor care au fost reținuți de forțele de represiune că urmare a participării la acțiunile pentru victoria Revoluției; Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite – atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat și au condus grupuri sau mulțimi de oameni, au construit și au menținut baricade împotriva forțelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanță vitală pentru rezistența regimului totalitar și le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localitățile unde au luptat pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și celor care au avut acțiuni dovedite împotriva regimului și însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989; participant la “Victoria Revoluției Române” din Decembrie 1989 – calitate onorifică. Prin urmaș de erou-martir se înțelege persoanele îndreptățite să beneficieze de prevederile prezentei legi, și anume soțul supraviețuitor, părinții celui decedat și fiecare dintre copiii acestuia.
15 revoluționari în Sălaj. Dintre aceștia, doi dețin titlul de “Luptător rănit”
Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții casei de Pensii Sălaj,în evidențele instituției figurează în prezent un număr de 15 beneficiari de indemnizații de revoluționar acordate în baza Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare. Dintre aceștia, două persoane figurează ca luptător-rănit cu indemnizație lunară în cuantum de 2.020 lei; șase persoane figurează ca luptător remarcat prin fapte deosebite cu indemnizație lunară în cuantum de 1.102 lei; patru persoane figurează ca luptător cu rol determinant cu indemnizație lunară în valoare de 2.020 lei și trei persoane figurează ca urmași de erou-martir cu indemnizație lunară în cuantum de 2.020 lei. Dintre aceștia cinci beneficiari sunt din Zalău (un luptător rănit și patru luptători remarcați prin fapte deosebite). “Pentru că în Zalău ori celelalte localități sălăjene, nu s-au înregistrat, în acele zile, evenimente sângeroase, manifestații, nici măcar de mică amploare, singura explicație validă pentru care cei 15 sălăjeni primesc aceste indemnizații este aceea că ei și-au adus aportul prin fapte de eroism desfăşurate în alte orașe ale țării, în afara localităţilor din judeţul Sălaj. Numele tuturor celor care primesc astfel de indemnizaţii sunt publicate în ultimul decret semnat de preşedintele României, în urmă cu trei ani. Astfel, în Decretul nr. 268/2016 privind conferirea titlului de “Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 Luptător cu Rol Determinant” semnat de președintele Klaus Werner Iohannis, figurează 12 sălăjeni care au primit titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”. Din listă fac parte 1.667 persoane, 12 fiind, aşa cum am menţionat, din Sălaj: Abraham Teofil, din Creaca, Chiș Alexandru – Fizeș (Sâg), Cojocaru Gheorghe din Nușfalău, Hosu Andrei –Jibou, Lorincz Iuliu din Petrinzel (Almașu), Maghiar Grigore din Bălan, Mastan Iuliu – Sântă Mărie (Sânmihaiu Almașului), Roman Dumitru – Glod (Gâlgău), Timar Francisc din Hida, Vasile Vasile și Vasile Maria din Șoimuș (Someș-Odorhei), Vălean Gabriela din Șimleu Silvaniei. Ceilalți trei revoluționari ce apar în evidențele Casei de Pensii Sălaj (până la numărul complet de 15 persoane beneficiare de indemnizație în urma “faptelor de eroism din Decembrie 1989”) rămân cu titlul de “Erou necunoscuț” și nu se știe dacă acestea sunt originare din Zalău ori din alte localități.
Sălajul are cinci eroi care și-au pierdut viața în evenimentele din Decembrie 1989
Cinci sălăjeni şi-au pierdut viaţa la Revoluţie în mai multe oraşe din ţară, în evenimentele din Decembrie 1989. Chiar dacă la Zalău nu s-a vărsat nicio picătură de sânge, în ţară cinci sălăjeni şi-au pierdut viaţa în acele evenimente. Este vorba despre Sergiu Butuza, din Ileanda, erou martir al Revoluţiei după ce în Decembrie 1989 a fost împuşcat în coloana vertebrală, în timp ce se afla la Bucureşti, în zona Sălii Palatului. Nagy Samuel, din Sălăţig, împuşcat mortal la Brăila, unde era militar în termen. Vasile Lobonţ, din Stârciu, împuşcat la Sibiu, unde era angajat civil al fostei Miliţii. Ioan Poptelecan, din Gâlgău, împuşcat pe străzile din Reşiţa şi Crăciun Rus, din Sângeorgiu de Meseş, împuşcat în curtea unei unităţi militare din Turda.
Eroii care şi-au pierdut viaţa în timpul loviturii de stat sunt ostaşi ai armatei RSR căzuţi la datorie. Ei au fost asasinaţi de elemente teroriste nici azi prinse. Căpitanul Poptelecan a fost împuşcat în cap de un lunetist aflat pe dealul din apropierea cazărmii în curtea căreia se afla căpitanul. Aceştia nu sunt revoluţionari, sunt eroi căzuţi la datorie. Aceşti eroi reprezintă majoritatea celor decedaţi în timpul regimului ceauşist, ei şi-au apărat patria !