Persoanele care nu sunt încă pensionate şi care în perioada activităţilor profesionale au întrerupt din diverse motive plata contribuţiei la sistemul public de pensii vor putea să achite în decursul a şase luni această cotizaţie pentru o perioadă maximă de cinci ani, potrivit unui proiect adoptat marţi, 20 septembrie, de Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a fost adoptat cu 198 de voturi ”pentru”, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Astfel, potrivit proiectului, persoanele interesate încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii. Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu ori reşedinţă a persoanei interesate.
”Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date”, se arată în lege.
De asemenea, potrivit proiectului, plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii.
Pentru că am „îndrăznit” să ies la pensie anticipat, statul România m-a pedepsit neluîndu-mi în calcul (nici pentru pensia diminuată!) 1 an de serviciu militar (nu l-am făcut?), 4 ani de facultate la zi și penalizare cu aceleași N luni x 0,75 pînă la împlinirea vîrstei de 65 de ani și rămîn pedepsit cu același coeficient cu toate că aceia pensionați anticipat după 17 iulie 2016 beneficiază doar de 0,15/lună penalizare, deși pot avea mai puțini ani lucrați ca mine. România, stat de drept? O glumă macabră! Pentru acest stat NU aș mai face o zi de armată sau de război!