Majoritatea tinerilor incep sa fumeze inaintea varstei de 18 ani si aproape un sfert dintre ei inaintea varstei de 10 ani. Acestea sunt concluziile la care au ajuns specialistii centrelor antidrog, in studiile realizate in randul populatiei tinere. Pentru a combate acest fenomen cu un impact major asupra tinerilor si adultilor, precum si pentru a marca Ziua Mondiala fara Tutun, reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, in colaborare cu Filiala Salaj a Crucii Rosii, au propus pentru aceasta saptamana realizarea mai multor activitati adresate tinerilor din judet, si nu numai. Tematica din acest an se intituleaza Stop interventiei industriei tutunului.
Primele manifestari au demarat, inca de luni, cu activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar asupra consecintelor fumatului. Reprezentantii Centrului au fost in mijlocul elevilor de la Grupul Scolar Mihai Viteazul din Zalau, Scoala Gimnaziala Lucian Blaga din Jibou, Grupul Scolar Octavian Goga din Jibou, Grupul Scolar Ioan Ossian si Scoala Gimnaziala Horea din Simleu Silvaniei. De asemenea, in cursul zilei de marti, voluntarii de la Scoala Postliceala Sanitara au desfasurat activitati de prevenirea fumatului in randul elevilor de la Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu din Zalau.
In acelasi context, a fost organizat un concurs de creativitate antifumat pentru copiii de la Centrul Scolar pentru educatie incluziva Speranta din Zalau. Adolescentii au realizat sloganuri, mesaje, postere si bannere care sa indemne cetatenii in renuntarea la fumat si evitarea acestui viciu daunator sanatatii. La activitatile programate in scopul renuntarii la fumat s-au alaturat si elevii Scolii Postliceale Fundatia Ecologica Green Zalau, care au distribuit materiale informative bolnavilor internati la Clinica Salvosan din municipiu.
Astazi, voluntarii din cadrul celor doua institutii organizatoare vor distribui pliante cu materiale informative referitoare la nocivitatea fumatului in zona centrala a municipiului Zalau.
Potrivit coordonatorului CPECA Salaj, Valer Merce, agentii economici din industria tutunului investesc miliarde pentru a promova cat mai mult produsele lor, astfel incat sa atraga noi clienti, actionand in mod special asupra mediilor frecventate de tineri: cinema, internet, reviste, manifestari sportive, concerte, magazine. Industria tutunului foloseste tehnici creative pentru a-si multiplica vanzarile. Panourile publicitare, publicitatea in reviste si prin internet nu constituie decat un aspect al unei strategii complexe de marketing. Mai mult, pentru a supravietui, industria tutunului ii inlocuieste pe cei care mor sau reusesc sa renunte la fumat cu noi fumatori pe care trebuie sa ii recruteze inca din tinerete. Numai o interdictie totala poate stopa dezvoltarea retelei de marketing a produselor din tutun, interdictiile partiale permit companiilor producatoare sa isi reorienteze resursele, inlocuind o activitate promotionala cu alta, a declarat Valer Merce.
Ziua Mondiala fara Tutun este marcata, in fiecare an, la data de 31 mai. Aceasta zi ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor producatoare de tutun, demersurile forurilor internationale privind lupta impotriva raspandirii bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecaruia dintre noi de a trai sanatos.