Apelurile date în joacă de către sălăjeni la numărul unic de urgenţă 112 sunt din ce în ce mai puţine. De astfel, Sălajul se situează pe primele locuri dintre toate judeţele din ţară, în ceea ce priveşte numărul redus de apeluri de urgenţă înregistrate la acest serviciu. Cu toate acestea, impulsurile făcute de sălăjeni pentru a face glume proaste, pentru a pune muzică operatoarelor sau a le aduce injurii acestora se ridică la ordinul sutelor, doar în decursul unei luni.
Potrivit statisticilor postate pe pagina web a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în perioada ianuarie-iulie, anul curent, s-au înregistrat la numărul unic de urgenţă 107.397 de apeluri, în scădere faţă de acelaşi interval de anul trecut, când au fost date 116.815 apeluri. Mai mult, pe lângă faptul că numărul impulsurilor a scăzut, apelurile care au reprezentat într-adevăr cazuri de urgenţă au scăzut. Conform aceloraşi statistici, în perioada analizată din acest an au fost înregistrate 21.542 de apeluri pentru cazuri reale de urgenţă, cu peste 4.200 mai multe decât aceeaşi perioadă de anul trecut când au fost date 17.320 de apeluri reale la 112.
Vieţi în pericol, în joacă
Din păcate, din inconştienţă şi teribilism, unele persoane se joacă şi trimit echipaje de pompieri, poliţişti sau ambulanţieri la urgenţe fictive. Însă, această joacă, aparent nevinovată, prin apelarea la instituţii menite să vegheze la siguranţa cetăţeanului, poate avea consecinţe nefaste. Pot muri oameni care cer ajutorul ambulanţelor care nu ajung la timp fiind plecate la intervenţii în urma apelurilor false. Victimele accidentelor de circulaţie care ar avea şanse să supravieţuiască ar putea să moară, dacă cineva se distrează prin apelarea în fals a apelului 112 şi cheamă în diferite locuri ambulanţele, doar să se bucure de reuşita glumei făcute. Ceea ce nu ştiu cei care îşi permit să pună degeaba pe drumuri echipajele de intervenţie, este faptul că dacă sunt prinşi, aceştia riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Numai în primele şapte luni ale anului în curs, numărul apelurilor false sau care nu au fost urgenţe reale s-a ridicat la peste 85.000, respectiv mai mult de 12.000 de astfel de apeluri lunar. Luna trecută, dintre cele aproape 17.000 de apeluri înregistrate la numărul de urgenţă, doar 3.224 au fost cazuri reale la care au intervenit echipajele de poliţişti, pompieri, ambulanţieri şi jandarmi. În majoritatea acestora cazuri reale au fost solicitate ambulanţele, pentru a interveni la persoane cu probleme acute de sănătate, rănite în accidente rutiere etc.
Loc fruntaş pe ţară
Sălajul se situează pe podium dintre toate judeţele din ţară cu cele mai puţine apeluri înregistrate la numărul unic de urgenţă 112. Exceptând luna trecută, când a ocupat locul al doilea în clasament, cu 16.954 de apeluri, fiind „depăşit” de bistriţeni, care au înregistrat cu aproape 600 de apeluri mai puţin, Sălajul a ocupat în lunile anterioare primul loc pe ţară cu cele mai puţine apeluri înregistrate la 112.
De altfel, doar patru judeţe din ţară au înregistrat în luna iulie sub 20.000 de apeluri la numărul de urgenţă, şi anume: Bistriţa Năsăud – 16.353 de apeluri, Sălaj – 16.954 de apeluri, Hunedoara – 18.404 apeluri şi Alba – 19.860 de apeluri.