Aproape 300 de sălăjeni care lucrează în străinătate, dar şi persoane care nu realizează venituri în baza unui contract de muncă, şi-au făcut în cursul acestui an contracte individuale de asigurare la Casa de Pensii (CJP) Sălaj. Asta, pentru a beneficia de dreptul la pensie, dar şi de alte facilităţi oferite asiguraţilor.
Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al CJP Sălaj, a precizat că în cursul acestui an 281de persoane şi-au încheiat la instituţie asigurare individuală, în baza căreia asiguraţii pot beneficia de anumite facilităţi. Este vorba despre dreptul la: pensie de invaliditate, pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, ajutoare băneşti în cazul decesului asiguratului sau al unui membru din familia acestuia, bilete de tratament gratuite sau la jumătate de preţ, acordarea idemnizaţiei pentru creşterea copilului şi altele. Pentru toate acestea asiguratul va achita lunar 224 de lei. „Suma admisă de lege, trecută în contractul de asigurare ca sumă minimă asigurată, este de 778 de lei. Pentru aceasta, asiguratul va trebui să plătească lunar 224 de lei”, a precizat reprezentatul CJP Sălaj. În baza contractului de asigurare se pot asigura în sistemul public de pensii: persoanele fizice care lucrează în străinătate, persoanele care lucrează în propria gospodărie, dar şi persoanele neintegrate în sistemul public de pensii: administratori de societăţi comerciale, acţionari sau manageri de societăţi, personalul clerical şi avocaţi.
Contractul de asigurare se încheie la sediul CJP Sălaj, în baza actului de identitate, iar imediat după înregistrare acesta produce efectele legii. Contribuţia va trebui plătită până la data de 25 a fiecărei luni şi poate fi achitată la casieria instituţiei. În cazul rezilierii contractului de asigurare contribuţiile achitate nu vor fi restituite asiguratului, însă perioada pentru care s-a achitat va fi valorificată pentru stabilirea dreptului la pensie. Potrivit lui Mircea Pop, astfel de asigurări au început în ultima vreme să fie căutate, mai ales de persoanele plecate la muncă peste hotare, în general pentru stabilirea dreptului la pensie. De-a lungul ultimilor doi ani, în judeţul Sălaj au existat situaţii în care multe persoane cărora le-a fost afectată starea de sănătate, ca urmare a unor accidente, nu au putut beneficia de pensie de invaliditate din cauza faptului că nu aveau plătite asigurările la pensii.
Cu atât este mai scandaloasă recenta mărire de pensie a militarilor beşe-n cisme, militari care nu au contribuit nicio zi la fondul de pensii.
Adică bieţii oameni vin cu bani de acasă la Casa de pensii, pentru o pensie modestă, în timp ce o fleandură de maistru militar are o pensie de 9.600 lei, fără să dea un leuţ la fondul de pensii.
Români, treziţi-vă, să alungăm acest regim nedrept !