Angajații care devin tați pot beneficia de concediu paternal plătit de minimum zece zile. Grație unei Ordonanțe de urgență nr. 117/2022 adoptată recent, durata concediului paternal s-a extins cu cinci zile. După cum au explicat reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, lucrătorii care devin tați au dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire al unui curs de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu cinci zile lucrătoare. Concediul paternal se acordă la cerere, în primele opt săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a lucrătorului. „În categoria lucrătorilor, care pot beneficia de concediu paternal, sunt asimilate și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale, cu contract de mandat, cu contract de management, precum și cele care ocupă o funcție de demnitate publică”, au precizat reprezentanții ITM Sălaj. De asemenea, de acest drept, beneficiază şi poliţiştii, cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, dar şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare aflați în activitate. Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă, dar şi în specialitate. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Obligații pentru angajatori
Reprezentanții ITM Sălaj au menționat că noua modificare privind concediul paternal aduce schimbări și pentru angajatori. Aceștia au o serie de obligații: să aprobe concediul paternal şi să informeze angajaţii cu privire la acest drept și să acorde angajaților aflați în concediul paternal toate drepturile de care aceștia beneficiau înainte de acest concediu și apoi să le mențină la revenirea în activitate. De asemenea, la încetarea concediului paternal, trebuie să primească lucrătorul la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, salariatul având dreptul să beneficieze de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței. Angajatorul nu are voie să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal, cu excepția concedierilor care se fac în contextul reorganizării judiciare sau falimentului angajatorului.
Alte zile libere pentru tații angajați
Conform sursei menționate, legislația în vigoare oferă posibilitatea tăticilor angajați, deopotrivă mămicilor, și alte zile libere. Conform prevederilor Ordonanței de urgență nr.111/2010 atât mama cât și tatăl au dreptul să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani cu condiția ca părintele solicitant să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. De asemenea, pentru verificarea anuală a stării de sănătate a copilului, potrivit Legii 91/2014 oricare dintre părinţi poate solicita angajatorului său o zi lucrătoare liberă în fiecare an. „O altă lege, Legea nr. 19/2020 stabilește că în toate situațiile în care se decide suspendarea cursurilor sau închiderea temporară a unităților de învățământ, oricare dintre părinți poate cere angajatorului zile libere <<ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente>>”, au adăugat reprezentanții ITM Sălaj.
Sursa foto: paturica fermecată