Ridicarea mașinilor parcate pe trotuare este ilegală?

Un cetățean cere Consiliul Local și Primăriei Zalău să revoce hotărârea prin care s-a stabilit ridicarea autovehiculelor parcate pe trotuare și amendarea șoferilor. Acesta povestește că și-a parcat mașina pe strada Sfânta Vineri, în fața blocului A11, autovehiculul fiind poziționat atât pe trotuar, cât și pe partea carosabilă, ”existând loc suficient pe trotuar astfel încât circulația pietonilor nu a fost îngreunată”. ”Menționez că în fața blocului nu am văzut nici un semn de circulație care să indice restricționarea staționării. Mai mult, în acel loc, înainte de a efectua staționarea mai existau și alte autovehicule parcate. După aproximativ 15 minute, am constatat că autovehiculul dispăruse. În acel moment am crezut că mașina a fost furată, situație ce mi-a creat o stare de panică, neliniște și îngrijorare. Un șofer dintr-un autovehicul staționar, aflat la aproximativ cinci metri mai jos, m-a atenționat că mașina mi-a fost ridicată pentru parcare neregulamentară”, mărturisește Marin Pop.
În apărarea sa, zălăuanul susține că potrivit Constituției, în domeniul circulației rutiere Consiliul Local nu e competent să adopte hotărâri, încălcându-și atribuțiile și înlocuind astfel drepturile Parlamentului. ”Sancțiunile complementare precum ridicarea autovehiculelor vor putea fi reglementate doar prin legi ordinare și nicidecum prin hotărâri ale Consiliului Local”, apreciază Marin Pop. Acesta mai cere Primăriei să-i restituie suma de 248 de lei pe care plătit-o pentru a-și recupara mașina, plus dobânzile aferente din momentul plății până în momentul restituirii.

Primăria: ”Hotărârea este perfect legală”
Juriștii Primăriei Zalău consideră perfect legală hotărârea și spun că a fost luată ”în temeiul competențelor stabilite prin legea specială a administrației publice locale”. Mai mult, aceștia aduc ca argument controlul de legalitate efectuat de Instituția Prefectului, care a constatat că acel act normativ îndeplinește toate condițiile impuse de lege. Luni, consilierii municipali vor trebui să decidă dacă revocă această hotărâre sau o mențin în aceeași formă, după cum le sugerează juriștii.
În medie, într-o săptămână, se ridică 20 de mașini parcare neregulamentar pe străzile din municipiu.

Instanțele de judecată dau câștig de cauză șoferilor
Curtea de Apel Bucureşti a stabilit la sfârșitul anului trecut, prin decizie definitivă şi irevocabilă, că ridicarea maşinilor parcate în locuri nepermise, precum şi amendarea proprietarilor nu sunt legale. Concret, în instanţă, a fost contestată legalitatea unor hotărâri de consiliu local, prin care s-au adus modificări Codului Rutier. Pentru că amenzile primite de şoferi erau contestate uşor, iar instanţele dădeau decizii favorabile, mai multe consilii locale au decis să aducă modificări la Codul Rutier. Potrivit uneia dintre aceste modificări, nu mai era necesară prezenţa unui poliţist rutier pentru asistarea firmei care ridică maşinile parcate ilegal, ci doar a agentului de la Poliţia comunitară. Instanţele de judecată au decis că un act normativ cum este Codul Rutier nu poate fi modificat decât prin lege sau prin ordonanţă, nu printr-o hotărâre de consiliu local.
În legislația românească nu există precedentul judiciar, ceea ce nu obligă o instanță să țină cont de hotărârile judecătorești anterioare. Totuși, șoferul zălăuan ar putea avea câștiga procesul. ”În cazul în care instanța constată faptul potrivit căruia Consiliul Local a adus modificări la legea privind Codul Rutier, acesta ar putea avea câștig de cauză”, a declarat avocatul Bogdan Ilea.

10 Thoughts to “Ridicarea mașinilor parcate pe trotuare este ilegală?”

  1. Soferii

    Blestemata sa fie Cardasia dintre Primarie si Firma de ridicat masinile altora…Dumnezeu sa Nu le de-a Sanatate acestora….

  2. Anonim

    toate trotuarele orasului sunt pline de masini si parcarile goale trebuie ridicate toate

  3. Anonim

    domnilor care va dati cu parerea cititi Legea nr.155/2010 si constatati ca Politia locala si nu (comunitara care nu mai exista din anul2010) are atributii privind sanctionarea contraventiei de parcare neregulamentara si poate stabili ridicarea autovehicolului

  4. c.d.

    am facut si eu contestatie impotriva unei astfel de masuri, sper sa castig si sper ca va fi intarcata odata firma lui fizesan de astfel de venituri ilicite, oricum primaria incasa intre 10-20% din aceste taxe, deci activitatea e profitabila pt.firma nu pentru bugetul local! atunci de unde parcari si drumuri, credeti ca le va face fizesan cu banii castigati??? baiatu’ asta sa-si caute alt mod de a castiga bani, nu din astfel de magarii in complicitate cu primaria. Oricum, multe se decid in primaria asta in defavoarea si nu in interesul cetatenilor.

  5. cetatean local

    de ce nu se darama cotetele construite pe domeniul public (garaje) care ocupa multe parcari si sa vedeti atunci locuri de parcare, mentionez nu mai departe ca stau in d-va nord si in spate la bloc SB5 sunt 9 garaje din care numai 3 sunt masini restul le parcheaza afara sa incurce pe ceilalti fara garaje, asta este un caz, multe din garaje sunt pe post de depozite.

  6. Anonim

    RIDICAREA MASINILOR DE CATRE POLITIA LOCALA ESTE ILEGALA, SE INCALCA CODUL RUTIER, UNDE SE ARATA CA NUMAI POLITISTUL RUTIER POATE FACE ACEST LUCRU. HOTATAREA PRIMARIEI, SAU PROTOCALE INTRE INSTITUTIILE LOCALE SUNT NULE DE DREPT. NUMAI GUVERNUL PRIN LEGE SAU ORDONANTA POATE DA DREPT POLITISTULUI LOCAL SA RIDICE AUTOTURISMUL. FACETI CONTESTATIE LA JUDECATORIE SI VETI CASTIGA.

  7. c.d.

    Art. 128 din O.U.G.195/2002
    (1) Autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele atributii:
    g) iau masuri pentru ridicarea si depozitarea, in spatii special amenajate, a autovehiculelor, remorcilor, caroseriilor sau subansamblurilor acestora, devenite improprii din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice, abandonate sau parasite pe domeniul public;
    doar pentru astea are competenta administratia publica, in rest competenta apartine politiei rutiere, care insa este lipsita de regulament de aplicare a unor astfel de masuri! deci, faceti contestatie si cereti banii inapoi.

  8. Anonim

    de ce nu le ridica pe cele de pe strazi.de exemplu pe str. leontin gherghariu este o epava de cativa ani nu se incumeta nimeni sa o ridice?

  9. CRISTI

    DE CE NU AMENEAJEAZA PRIMARIA PARCARI NOI?

  10. Contribuabilii

    ..Primarul nostru al dastapt, smekeras, asteapta viitoarele alegeri k sa mai faca cateva parcari pt A Fi Reales la al…xw Congres>>>>>

Leave a Comment