Volumele de apă din principalele lacuri de acumulare sunt monitorizate și gestionate de specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa. Toate acestea asigură necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de la suprafață.
În ceea ce privește coeficientul de umplere în lacul de acumulare de la Vârșolț, aflat în administrarea ABA, acesta este de 64%. Din același spațiu hidrografic se mai regăsesc și lacurile Colibița, Fântânele sau Tarnița, toate cu un coeficient de umplere mai ridicat decât cel din Sălaj.
Pentru luna februarie a acestui an, potrivit prognozei, regimul hidrologic al cursurilor de apă din bazinul Someș-Tisa se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, iar mai mari, de 50-80%, pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza și Someșul Mare. Astfel, în această perioadă, rezerva de apă stocată în aceste acumulări garantează asigurarea apei brute în valori normale pentru toți utilizatorii. Atât pentru populație, industrie, energie, agricultură, piscicultură și agrement, rezervele de apă sunt suficiente pentru toate întrebuințările.
Oare ce făceam fără lacurile de acumulare construite în dictatura cea cruntă, tristă și sinistră ?