„Revărsarea gunoaielor” – filmul fără sfârşit din jurul blocurilor de locuinţe

Nu este o noutate faptul că Zalăul şi celelalte oraşe din judeţ, se confruntă de ani buni, cu o problemă care afectează deopotrivă aspectul şi imaginea cartierelor, în cel mai urât mod cu putinţă, cât şi sănătatea locuitorilor şi securitatea sanitară a spaţiilor publice, cu precădere a celor din jurul blocurilor: gunoiul. Aproape că nu există un bloc în Zalău care să nu fie înconjurat de resturi menajere, amestecate, împrăştiate, agăţate de gardul viu, suspendate prin copaci sau ajunse până în dreptul garajelor, al uşilor de acces în scările blocurilor sau prin parcări. Uneori călcăm pe ele ca să putem intra în bloc şi ducem cu noi în case, microbi, bacterii dar şi avem un gust amar ori de câte ori intrăm sau ieşim din case. Şi oricât am încerca să scăpam de ele, ducându-le civilizat înapoi, acolo unde trebuie, la scurt timp apar din nou, mai virulent.

Tabloul dezolant, potenţat de mirosurile de cele mai multe ori devenite insuportabile, mai ales în anotimpurile călduroase, imaginea de ansamblu pe care mulţi locatari o au atunci când privesc blocul de la intrare sau de sus, de la geam, sunt deja parte din viaţa sălăjenilor şi totuşi, nu se mişcă nimic într-un sens care să promită măcar, rezolvarea acestei probleme majore cu care ne confruntăm mereu.

Desigur, vinovaţi, în solidar cu autorităţile şi cu singura societate implicată în această activitate, suntem noi, locuitorii sau parte dintre ei, cei care nu reuşim să aşezăm în mod civilzat un sac de gunoi acolo unde îi este locul fără să-l transformăm în minge de basket care de cele mai multe ori nu nimereşte „coşul”. Nu mai vorbim de sortarea în prealabil a resturilor menajere, funcţie de natura lor – plastic, sticlă, carton etc. pentru că deja acesta pare un moft având în vedere ceea ce se întâmplă cu deşeurile din jurul blocurilor. Vinovaţi sunt şi cei care apar la ore fixe şi nu dispar de lângă containere până nu scot sac cu sac şi îl împrăştie pe jos pe o rază de 15 metri sau mai mult după care pleacă pentru a reveni după o oră, în acelaşi loc şi cu acelaşi scop.

Întrebările nu ar fi foarte multe, răspunsurile însă se lasă mereu aşteptate, iar dacă totuşi vin, nu lămuresc pe nimeni, nu se schimbă nimic, gunoaiele sunt tot acolo, aşteptând să fie scoase din pubele, desfacute, răscolite şi  împrăştiate de oamenii abonaţi la astfel de activităţi, şi în final, mărunţite şi întinse pe zece cărări de câinii comunitari.

Dacă mărirea de tarif propusă de societatea Ave, la finalul anului trecut a fost unanim susţinută şi aprobată de reprezentanţii Primăriei, dacă noi, locuitorii, nu suntem foarte norocoşi astfel încât să avem de unde alege – AVE, după cum se ştie, nu are concurenţă fiind singura societate care colectează şi transportă deşeurile municipale, ce ar fi de făcut?

Ne-am adresat conducerii Ave Ecoserv şi am adus în discuţie o propunere de bun-simţ, care ar putea fi cheia rezolvării acestei situaţii care durează de ani de zile şi ne murdăreşte, la propriu, existenţa: îngrădirea completă a spaţiilor în care se află pubelele de gunoi, cu gard şi acoperiş metalic perforat,  şi accesul locatarilor în spaţiu, pe bază de cheie sau sistem asemănător celui folosit la accesul în blocuri. Aşa cum am putut vedea fiecare prin câteva oraşe din România sau prin aproape toate de prin Europa. Acolo unde locatarii îşi duc civilizat gunoiul, descuie, aruncă şi chiar nimeresc şi locul cu succes, ies şi încuie în urma lor. Simplu. Nu există nici cel mai minuscul rest menajer pe jos, nu miroase, nu băltesc lichidele pestilenţiale, spaţiile arată şi se păstrează salubre şi frumoase. Nu e niciun lux, e doar un lucru cât se poate de firesc, atât! În afară de locatarii care au drept de acces şi depozitare a resturilor menajere, nu mai intră nimeni, nu mai scoate nimeni gunoaiele din tomberoane, nu mai există câini sau persoane cu comportament de patruped care să umple locul şi împrejurimile de mizerii. Directorul Ave Ecoserv Sălaj, Cristian Taloş, ne-a declarat ca societatea are în vedere de multă vreme găsirea unei soluţii care să stopeze această problemă. „Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi, în ciuda eforturilor depuse de societatea noastră, încă nu s-a găsit o soluţie clară şi de durată. Nici amenzile, care nu sunt mici,  nu reuşesc să stopeze acest fenomen. Angajaţii noştri curăţă, de mai multe ori pe zi,  spaţiile din jurul containerelor de gunoi, după ridicarea şi golirea acestora. Unele spaţii au fost protejate cu gard de sârma iar accesul blocat cu lacăte însă mereu au fost distruse de răuvoitori şi situaţia a revenit la starea iniţială. Mai există varianta containerelor îngropate însă infrastructura şi spaţiul nu permit decât în extrem de puţine locuri din judeţ implementarea unui astfel de proiect, care este şi foarte costisitor. Propunerea dumneavoastră este una pertinentă şi cu şansele cele mai mari de succes, vom încerca să facem demersurile necesare şi să o aducem în discuţie în cadrul companiei dar şi în faţa autorităţilor”, a conchis directorul Ave Ecoserv.

În Zalău, faptul că nu mulţi locatari nu sunt încă constituiţi în asociaţii ar putea îngreuna demersurile, însă şi ei şi cei care deja au format o asociaţie suntem convinşi că ar fi din start de acord, ar strânge şi bani în cazul în care chiar nu ar exista nicio implicare financiară din partea celor care poate ar trebui să facă asta, sau o sponsorizare la nivel local din partea celor cu dare de mână şi cărora le e drag acest oraş. Oare pe lângă atâtea proiecte, investiţii, sponsorizări pentru proiecte care cu siguranţă nu sunt atât de necesare comunităţii, nu îşi poate găsi soluţia şi această pată uriaşă a oraşului? Este prea greu să fie puse cap la cap câteva idei în acest sens, susţinute şi puse în aplicare pâna nu vor ajunge gunoaiele să ne intre, la propriu, în case?

Poate cei care deţin factorul de decizie din cadrul consiliilor locale vor propune pe ordinea de zi a şedinţelor următoare şi proiecte cu şansă de reuşită, salutare, în această privinţă, şi vor colabora mai mult cu singura societate care deserveşte oraşele judeţului sub acest aspect, în vederea găsirii unei soluţii urgente, viabile şi pe termen lung. Altfel, oraşele, în principal reşedinţa judeţului Sălaj, vor fi mereu sufocate de gunoaie revărsate din containere, lucru care în mod indubitabil ne face viaţa mai urâtă zi de zi şi ne murdăreşte inclusiv „cartea de vizită” în faţa celor care ne vizitează sau doar sunt în trecere prin oraşele sălăjene.

19 Thoughts to “„Revărsarea gunoaielor” – filmul fără sfârşit din jurul blocurilor de locuinţe”

  1. BABILON MIHAI

    Va fac o propunere onesta si interesanta: modernizati-va.Va sta in putință. 1.Anuntati din timp temele despre care intentionati sa scrieti ca cititorii consecventi sa va furnizeze toate fațetele problemei si rezolvările posibile.Masa redactionala va căpăta alte dimensiuni , va fi ancorată de noile mijloace Comenteriul ulterior, după opinia mea e depășit si nu rezolva aproape nimic..Eveentual aduce injurii. 2 Oferiți cititorilor posibilitatea triimiterii fotografiilor. SUNTEȚI IN CONCURENTA

  2. Anonim

    faina poveste! unde-s totusi datele jurnalistice?? de exemplu cate containere sunt in oras, cate tone de gunoi strange ave intr-o zi…?

    1. OK

      asta te intereseaza pe tine ??

      1. Anonim

        da, pt ca lucrezi la un ziar, informezi, nu scrii compuneri de gimnaziu

        1. mE

          Chiar nu intereseaza pe nimeni numarul tomberoanelor sau a tonelor de gunoi din oras! La ce folos sa ne incarcam memoria cu asemenea cifre, pe cine si la ce ajuta asta, atata timp cat maldarele de gunoaie sunt peste tot numai unde trebuie nu?!
          P.s. Si da, sa stiti ca uneori aceste „compuneri de gimnaziu” cum le numiti, ne fac ziua mai frumoasa, pentru ca ne dau in acelasi timp si informatia si „pofta” de a citi! E…altceva! De sabloane suntem satui, pe cuvant! Succes mai departe celor care stiu sa scrie fain!

        2. pompierul

          Normal ca sunt „compuneri”…pentru tine asta care tot esti Gica contra pe aici..Probabil esti unul dintre cei care raspund pentru situatia asta, de aceea ti se par „comuneri”. Daca taceai, filozof ramaneai.

  3. Anonim

    Avand in vedere subiectul articolului si problema pe care o ridica, „datele statistice” pe mine unul nu ma intereseaza. ce folos sa stiu cate tone de gunoi se ridica si cate tomberoane sunt in zalau sau cate masini are ave, NU asta este hiba ci faptul ca spatiile nu sunt amenajate corespunzator si asa cum vedem zilnic, se intampla ceea ce se intampla.

  4. Anonim

    la ce nr. de telefon ii poti sesiza pe cei de la AVE Zalau?
    si ar mai fi o chestie care e numai vina lor, a celor de la AVe : cum aseaza tomberoanele in acele spatii ! la noi la bloc sunt 5 tomberoane, dar doar la 2 ai acces. 3 dintre ele sunt bagate in FUND si nu poti nic sa arunci macar gunoiul. Si aici ma refer la tomberoane pentru pkastic, metal si hartie, in general
    iar legat de solutiile propuse de toti, nu o sa aiba nci un rezultat semnificativ/major atata timp cat nu exista nici ceea mai mica sansa sa-i poti opri pe oamenii strazii sa le mai forteze. Cu o amenda sau 100 nu ii sperii deloc, iar la munca fortata nu te lasa constitutia, iar in puscarii nu ii poti baga ca nu sunt periculori

  5. Adi

    Cand era director la AVE doamna Ema Bob chiar nu se întâmpla să fie gunoaie pe lângă tomberon.

  6. My Office

    Cea mai buna oferta de lucru! Cautam operatori PC care sa se alature echipei noastre. NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet sub forma unor lectii prezentate pe mail ! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: myoffice159@gmail.com

  7. charlie

    In loc sa faca bani penru firma lu’ Fizesan cu ridicarile auto, stimabilii politisti locali ar trebui sa se fac utili comunitatii si sa pazeasca tomberoanele, macar atat

    1. Anonim

      esti bou ! pacat ca ai avut si nesimtirea de a-ti atribui un nume care nu il meriti deloc.
      daca ai sti pe ce lume traiesti, nu ai face comentari de putoi care isi lasa rabla pe unde il apuca pisatul. Pacat ca nu sunt in Zalau, zece ca si Fizesam, sau mai bine zis pacat ca politia locala nu ia ea insasi 2-3 masini de ridicat rable si masini detinute si parcate de tot felul de tampiti nesimtiti. De ce? Nu e saptamana sa nu fiu blocat eu sau vecinii de un bau, ungur din pacate, care ii „face placere sa-si lase masina in asa fel incat sa inerveze cel putin alti 4-5 posesori de masina. Si din fericiere, Fizesan raspunde la telefon si nu de putine ori i-a ridicat masina boului. Dar baoul are si bani si putina tinere de minte si nu se invata minte. Poate pana la urma ii bag stergatoarele pe teava de esapament si asa isi da si el seama ca parcheaza prost.

      1. charlie

        Ai inceput comentariul cu numele pe care ti l-ai atribuit personal, dupa cum te exprimi se pare ca nu este chiar intamplator ce ti se intampla, daca as fi fost in locul lui, a doua oara cand l-ai fi chemat pe fizesan ti-as fi bagat stergatoarele intre coarne si ti-as fi dat drumu’ pe pasune

        1. ass

          Charlie, pe cine esti nervos? sau de ce te trgi pe fund? iti e ciuda ca-i merge bine la Fizesan? ca-l injura toti boi si nesimtitii care se cred mari meseriasi? ca ti-a ridicat si tie caruta cu boi si nu ai stiu sa mergi acasa?
          sau poate ca ti-ai dus masina la gunoi si in loc sa o ridice AVE a luat-o Fizesan? nu de alta dar aici se vorbea de gunoaie si tu te incadrezi de minune 🙂

          1. charlie

            Eu nervos?,te-nseli, intr-adevar sunt multe gunoaie pe aici, dar tu le intreci pe toate, pentru tine doar PROTANU’ ar putea face ceva.

  8. Anonim

    Felicitări, Florine pentru articol. Ai atins un subiect sensibil care ne interesează pe toți. Sorin F.

  9. Anonim

    stiati ca sambata dupa-masa nu a fost nici un politist si/sau jandarm in tot orasul? sau mai exact de la spital pana in bradet sus ! Am avut bucuria sa fiu intr-o coloana de masini, care pe post de cap avea doua tiruri care faceau slalom pe bulevard. Si uita asa un drum din Dumbrava pana in Bradet a durat o jumatate de ora.
    Poate ca toata politia si jandarmeria nu a vazut nimic, dar culmea e ca nici nu a auzit acele GOARNE de la tiruri, care rasunau in tot orasul.
    Deci si in concluzie, ar trebui sa le uram la sefii politiei Salajene si Zalauane in special: SA AIBA PARTE DE TOT CE MERITA ! Caci de prostie si nesimtire nu duc lipsa, daca asa stiu sa se ocupe de linistea si ordinea din acest oras. Poate ca o sa aiba nesimtirea sa porneasca acele camere video de milioane de euro sa vada ce se mai intampla prin oras atunci când ei dorm in papucii statului.

  10. Mai sunt si unii smecherasi

    care desi stau la casa in Ortelec sau Sarmas, opresc langa Petromul din Porolissum, isi scot gunoaiele din portbagaj si le lasa in pubelele din parcare…si uite asa nu mai platesc la AVE ca fraierii de la bloc…

  11. O.R.

    Stau in blocul din apropierea acestui minunat „grajd de gunoaie” si vad cu neputinta cum unii, altii cauta ‘averi’ care mai de care mai stralucitoare, mai noi si nedesfacute din cutii. Pentru 3 mucuri de tigari si 2 galeti de mop aruncate se face o mizerie de nu poti sa iti parchezi masina la gardul de vis-a-vis. Si uite asa, catelusul meu sta pe geam si se uita aproximativ 5 ore pe zi la toate activitatile care se desfasoara la ghena din fata blocului…macar lui i se pare interesant.
    Trist! Problema s-ar rezolva cu 100 lei inchiderea spatiului si 20 lei lacatul…scump, domnule, scump!

Leave a Comment