Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj informează că reluarea activității în unitățile de frizerie, coafură şi cosmetică implică respectarea măsurilor pentru asigurarea securității şi sănătății atât a lucrătorilor, cât şi a clienților. Și asta pentru prevenirea răspândirii și îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Lucrătorii de la frizerii, coaforuri și saloane de înfrumusețare trebuie să utilizeze echipamente individuale de protecție constând în: măști, viziere, ochelari de protecție și mănuși. De asemenea, în interiorul unității lucrătorii trebuie să utilizeze încălțăminte şi haine de lucru, care vor fi spălate zilnic. În timpul programului, lucrătorii nu vor purta accesorii constând în: inele, brățări și ceasuri, care împiedică igienizarea corectă a mâinilor. Din acelaşi considerent, se recomandă evitarea unghiilor lungi, dar și spălarea frecventă a mâinilor sau dezinfectarea după terminarea fiecărei activități, între clienți; după atingerea banilor sau a cardurilor de credit, înainte şi după schimbarea mănuşilor, luarea mesei sau alte acțiuni. Igienizarea mâinilor se va realiza în fața clienților, ori de câte ori este posibil, astfel încât aceştia să conştientizeze că igiena reprezintă o prioritate a unității. În cazul ustensilelor, acestea vor putea fi folosite la alt client numai după ce au fost curăţate și igienizate în prealabil și, desigur, nu vor fi utilizate numai cele din dotarea proprie fără a fi împrumutate de la alt lucrător. În cazul ustensilelor care ating faţa clientului, acestea trebuie să fie corect curăţate și igienizate înainte și după utilizare. Totodată în unitățile precizate se va respecta programul de lucru stabilit de angajator pentru reducerea numărului de lucrători prezenți în acelaşi timp la locul de muncă, dar și păstrarea distanței față de alți lucrători sau clienți.
Măsuri specifice pentru clienți
Clienții care ajung în această perioadă în frizerii sau în saloane de înfrumusețare trebuie să respecte regulile stabilite în fiecare unitate. La intrare trebuie realizată spălarea mâinilor cu săpun și apă sau dezinfectarea acestora cu soluţia pusă la dispoziţie în zona de acces în unitate (la intrare și la ieșire). Purtarea măștii este obligatorie excepție fiind situațiile în care se realizează tratamente cosmetice asupra feței. Reprezentanții ITM Sălaj recomandă ca măsură de protecție pentru sănătatea și securitatea în muncă: evitarea atingerii inutile a suprafeţelor și obiectelor și evitarea efectuării plăţii în bani atunci când este posibilă utilizarea cardului. Dacă plata se poate face numai în numerar, se va efectua plata cu suma potrivită, iar apoi, după atingerea banilor, se vor dezinfecta mâinile. După efectuarea plății, clienților li se recomandă evitarea staționării în unitate.
Deci, totusi, sunt si situatii in care nu purtam masca in spatii inchise. E bine ca, incet, incet, se dasteapta si liberalii !