Cândva, pe vremea în care serviciul militar era obligatoriu în România, UM 01483 din Zalău era înţesată de militari. Aici funcţiona una dintre cele trei baze de instrucţie pentru infanterie din ţară. Între timp, prin eliminarea obligativităţii serviciului militar, cazarma ce se întinde pe aproximativ 20 de hectare este aproape pustie.
Scurt istoric
UM 01483 din Zalău a luat fiinţă în 25 octombrie 1951, când Regimentul 36 infanterie, desprins din Regimentul 31, îşi mută garnizoana în reşedinţa de judeţ. Denumirea „Voievod Gelu” o primeşte în 1974, printr-o decizie preşedinţială, pentru ca din 1 mai 2005, în această locaţie să ia naştere Batalionul 317 Sprijin Logistic „Voievod Gelu”, formă sub care funcţionează şi în prezent.
„Imaginea armatei la nivelul municipiului era dată, în principiu, de sute de militari în termen care ieşeau zilnic la instrucţie sau se deplasau către poligoanele de tragere pentru executarea activităţilor specifice”, susţine maiorul Ştefan Constantinescu, ofiţer de relaţii publice la unitatea militară.
Aderarea ţării noastre la structurile euro-atlantice a adus o schimbare radicală în sistem, forţele armate fiind nevoite „să se adapteze noilor concepte specifice sprijinului logistic, astfel încât activităţile desfăşurate în comun cu structuri militare partenere să se desfăşoare la un nivel optim”, a mai spus oficialul UM 01483.
În acest context a fost înfiinţată o structură capabilă să asigure sprijinul logistic în folosul unor unităţi militare dispuse în judeţele Sălaj, Cluj şi Maramureş.
„Misiunile primordiale ale Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” sunt transportul materialelor, echipamentelor militare şi muniţiilor, repararea şi mentenanţa autovehiculelor şi tehnicii militare, precum şi asigurarea sprijinului medical specific. Ca urmare, o eventuală comparaţie între nivelul de “vizibilitate” al bazei de instrucţie şi batalionului logistic este improprie şi inadecvată, fiind vorba despre două structuri cu sarcini şi responsabilităţi distincte, care aparţin unor etape diferite”, a ţinut să precizeze maiorul.
Primăria a vrut centru educaţional
Date fiind suprafaţa mare pe care o ocupă unitatea militară, amplasarea ei strategică, precum şi reducerea considerabilă a activităţi derulate aici stârnit interesul mai multor instituţii. Primăria Zalău a fost una dintre primele care şi-au îndreptat atenţia către acest spaţiu, în urmă cu câţiva ani, edilul Radu Căpîlnaşiu afirmând că aici ar putea fi amenajat un centru educaţional de excelenţă, care să reunească toate instituţiile de învăţământ superior care funcţionează în Zalău.
Ulterior, municipalitatea a abandonat ideea, întrucât în relaţia dintre autorităţi şi Ministerul Apărării a apărut o altă prioritate, respectiv soluţionarea situaţiei Poligonului de la Aghireş, astfel încât proiectul şoselei de centură a Zalăului să poată fi deblocat, iar investiţia, finalizată.
Sediu pentru Judecătoria Zalău
În vara anului trecut, conducerea Tribunalului Sălaj şi-a îndreptat atenţia spre unitatea militară de pe strada Simion Bărnuţiu, luând în calcul această locaţie în vederea mutării Judecătoriei Zalău. Oficialii instanţei susţineau, la acea dată, că instituţia nu dispune de suficiente săli de judecată pentru a asigura desfăşurarea actului de justiţie în condiţii optime şi după intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală. „Am încercat să identificăm noi locaţii şi am găsit unitatea militară din Zalău, unde sunt multe magazii improprii”, declara, la acea dată, judecătorul Kende Monica, preşedintele Tribunalului Sălaj.
Şi acest demers a fost, însă, abandonat, ca urmare a amânării intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, care ar putea fi gata cel devreme anul viitor.
Bază de decolare pentru elicopterul SMURD
Un teren din incinta cazărmii a fost luat în calcul în vederea amenajării unui baze de decolare pentru elicopterul SMURD care va deservi regiunea Nord-Vest. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, în urmă cu câteva luni, că judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş vor fi deservite de un elicopter SMURD, centrul de comandă al aparatului de zbor urmând să fie la Cluj-Napoca, iar baza de unde va decola, în Sălaj.
În prezent, baza sportivă a unităţii este folosită, în caz de nevoie, pentru aterizarea elicopterului SMURD solicitat să intervină pentru transportul pacienţilor în stare gravă.
„Chiar dacă în trecut s-au vehiculat unele informaţii referitoare la închirierea sau cedarea unor spaţii administrate de unitatea noastră către administraţia publică sau alte organisme locale, acestea au fost “tranzacţionate” doar la “bursa zvonurilor”. La această dată nu putem confirma un interes manifestat de o entitatea administrativă locală exprimat în acest sens, la nivelul structurii nefiind înregistrată o asemenea solicitare”, a afirmat ofiţerul de relaţii publice la unitatea militară.
La disponibilizare, militarii au luat circa un miliard de lei vechi iar acum au pensii neruşinat de mari.
Li s-a meritat şă-şi trădeze şi asasineze, în sfânta zi de Crăciun, comandantul suprem !
zalauanuleeee,,!,ai votat usl-ul sa le dea pensiile nesimtite inapoi (Boc le-a taiat),asa ca mucles linge cururi usl-iste
Boc o fi avut el intenţii bune, dar a greşit când a acceptat pensiile recalculate în mod greşit, falsificate de Oprea, pentru a fi cât mai mari.
Exemplul pe care îl tot dau, cu o fleandură de maistru militar care are pensia de 9.600 lei, este de pe vremea lui Boc.
Boc le a marit pensiile asa ca poti aa votezi in continuare pdl mancale ai p
Am auzit ca la trecerea in rezerva timpurie a pensionarilor militari d-l BOC a asigurat in fiecare garnizoana case de toleranta in care fiecare pensionar are acces pe baza de card in vizita asta pentru a avea unde sa-si cheltuie miliardul
=))))))))) buna asta
o adunatura de frustati.. ce va f la cap pensiile militare???