Curtea de Apel Cluj a decis, ieri, printr-o sentință pronunțată de magistrații instituției, ca dosarul privind tragedia de la Jibou, respectiv accidentul de tren în care și-au pierdut viața patru tinere, produs în luna mai 2018, să fie retrimis pentru continuarea urmăririi penale și noi cercetări, pe masa procurorilor. Părțile vătămate – aparținătorii tinerelor decedate au făcut apel la sentința dată de magistrații Judecătoriei Jibou în luna mai a acestui an, prin care singura supraviețuitoare a accidentului, tânăra care se afla la volan, a fost condamnată la o pedeapsă de trei ani cu suspendare și un termen de încercare de patru ani, pedeapsă în urma încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat între inculpată și procurori. În sentința dată în 1 octombrie, de magistrații Curții de Apel Cluj se arată:
“Admite apelurile declarate de partile civile (…) impotriva sentintei penale nr. 115 pronuntata la 15 mai 2019 de Judecatoria Jibou ca fiind intemeiate si in consecinta: Potrivit art. 488 al.4 lit.b C.proc.penala , desfiinteaza sentinta penala nr.115 pronuntata la 15 mai 2019 de Judecatoria Jibou prin care acordul de recunoastere a vinovatiei a fost admis. Conform art. 485 al.1 lit.b C.proc.penala respinge acordul de recunoastere a vinovatiei si trimite dosarul procurorului in vederea continuării urmaririi penale. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitivă.”
Potrivit procurorilor care au anchetat cazul, într-o primă fază, Sanda Ungur (foto centru) a susţinut că nu are nicio vină pentru moartea prietenelor sale, întrucât sistemul ce anunţa sosirea trenului nu era funcţional. Cercetările au desfiinţat această variantă, anchetatorii stabilind că şoferiţa a ignorat semnalele acustice şi sonore de la trecerea la nivel cu calea ferată. Având în vedere probele existente la dosar, inculpata a ales să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Ea a fost, de altfel, singura supravieţuitoare a tragediei de la Jibou. Totul s-a petrecut în 17 mai 2018, când Sanda Ungur, Mădălina Pârja, Maria Şteţ, Claudia Barboş şi Sara Pop, toate din judeţul Maramureş, studente în ultimul an în cadrul Centrului Universitar Baia Mare, se întorceau acasă de la Cluj-Napoca, unde participaseră la festivitatea de absolvire organizată de Universitatea Tehnică. La trecerea căii ferate la ieşire din localitatea sălăjeană Jibou, autoturismul în care se aflau a fost spulberat de trenul personal 4046, Baia Mare-Jibou. Impactul a fost atât de puternic încât maşina a fost aruncată la câţiva metri distanţă de calea ferată, trei dintre pasagere murind pe loc după ce au fost proiectate în afara maşinii. O altă tânără a decedat în fiarele contorsionate. Conducătoarea auto a suferit răni grave.
Avocații părților vătămate au susținut în apelul formulat că pedeapsa dată de magistrații jibouani este prea mică și solicită totodată reluarea și aprofundarea cercetărilor inclusiv în privința companiei CFR care, potrivit apărătorilor, ar fi și ea răspunzătoare pentru posibila funcționare necorespunzătoare a semnalelor de la trecerea la nivel cu calea ferată, locul în care s-a produs tragedia.